De Ongewone GeWoonBoot: Een Unieke Zelfvoorzienende Locatie op het Water
Geschreven op 23-11-2007 - Erik van Erne. Geplaatst in Duurzaam, Energie en Besparing, Klimaat, Milieu, WaterZe noemen ‘m de GeWoonBoot, maar ik zou eigenlijk willen zeggen de ongeWoonboot. Want echt gewoon kun je deze woonboot niet noemen. De geWoonBoot voorziet in haar eigen energie, warmte en koude, en waterzuivering.
De GeWoonBoot is een unieke en milieuvriendelijke vergader- en trainingslocatie bij de NDSM-werf in Amsterdam Noord. De GeWoonBoot is een autarkische boot en voorziet in haar energiebehoefte en beschikt over een grijswatercircuit. Alles wat er op en rond de boot gebeurt, expertmeeting of diner, heeft te maken met duurzaamheid.
Naast de zaken die je anno 2007 wel kunt verwachten, zoals zonnepanelen, flexibele indeling, hele goede isolatie, centrale bekaling is de waterhuishouding van deze woonboot wat mij betreft het meest in het oog springend. Naast de boot worden twee bakken afgemeerd met een heliofytenfilter voor de zuivering van afvalwater. Riet en bacteriën doen hun werk en gezuiverd water is het resultaat.
Middels 30 m2 zonnepanelen wekt de GeWoonBoot haar eigen elektriciteit op die wordt opgeslagen in accu’s onderin de boot. Zo voorziet de GeWoonBoot dag- en nacht in haar eigen elektriciteitsbehoefte. Een geavanceerd besturingssysteem, Flexicontrol, regelt het energieverbruik aan boord.
De producten en technologie van Flexicontrol zijn gebruikt om alle woning-, en bootgerelateerde besturingen te integreren in één enkel systeem. Dit systeem bestaat uit: Zonneboilers voor de heetwatervoorziening; Elektriciteitsopwekking met zonnecellen; Ventilatie met warmteterugwinning; Opslag van elektrische energie d.m.v. accu’s; Compacte mini warmte-kracht-koppeling; Warmtepompbesturing; Regeling van de vloerverwarming; Management en planning van het energieverbruik; Inbraakdetectie en alarmering; Afvalwaterzuivering met helofytenfilter; Gebruikersbediening.
Middels een collector (warmtewisselaars) in het buitenwater wordt de temperatuur van het buitenwater gebruikt voor het verwarmen van de boot. De energie van het buitenwater komt in de boot en gaat naar de warmtepomp. Hier wordt middels elektriciteit een beetje energie toegevoegd en gebruikt om het vloerverwarmingscircuit te verwarmen. De zonneboiler op het dak verwarmt het water. Deze wordt opgeslagen in de geïsoleerde tanks in het ruim. Dit warme water wordt gebruikt voor de vloerverwarming en het warme water uit de kraan.
Het platte dak van de boot is bedekt met een vegetatie van mos-sedum. Dit mos filtert het fijnstof uit regenwater. Het regenwater wordt vervolgens geleid naar een tank onderin de boot. Hiermee wordt o.a. het toilet doorgespoeld. Daarnaast heeft de boot een grijswatercircuit: het eigen afvalwater (toilet, vaatwasser en gootsteen) wordt via het helofytenfilter (met een rietvegetatie) gezuiverd en hergebruikt of schoon aan het IJ teruggegeven.