google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Plastic Heroes: Ik Zit Overal, Maar Waar Moet Ik Naar Toe?

Geschreven op 8-3-2009 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Communicatie, Hergebruik-Kringloop Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

plastic-hero.bmp25 september 2017: De brancheorganisaties Vereniging Afvalbedrijven, de NVRD en het Afvalfonds Verpakkingen hebben bliksemsnel gereageerd op het CBS Rapport. Binnen deze organisaties zijn de private en publieke afvalbedrijven en het verpakkende bedrijfsleven vertegenwoordigd.

De gescheiden inzameling en recycling van kunststof verpakkingen in Nederland is wel degelijk succesvol. Door de goede prestatie van burgers, bedrijfsleven en de overheid worden grondstoffen gerecycled en wordt CO2 bespaard, schrijven de organisaties. Het is volgens hen dan ook belangrijk om hiermee door te gaan.

Het Afvalfonds Verpakkingen is van mening dat het scheiden en recyclen van kunststof verpakkingen waardevol is omdat hiermee grondstof voor nieuw kunststof wordt teruggewonnen. Dit is een belangrijke bijdrage van recycling van verpakkingen aan de circulaire economie. Bij het gebruik van grondstoffen gewonnen uit recycling van verpakkingen hoeft immers geen kunststof uit olie te worden gewonnen.

Het rapport van het CPB beoordeelt het effect van recycling ten onrechte vooral op CO2-uitstoot. Wel deelt het Afvalfonds Verpakkingen de conclusie van het CPB dat er veel winst te behalen valt in het verder professionaliseren van de recycling waardoor ingezamelde verpakkingen beter gesorteerd en gerecycled kunnen worden tot kwalitatief hoogwaardigere grondstof voor nieuwe producten en verpakkingen.

20 september 2017: Het huidige systeem van het inzamelen van plastic levert nauwelijks winst op voor het milieu, zo blijkt uit een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Het door gemeenten ingezamelde plastic is van zo matige kwaliteit, dat een groot deel alsnog moet worden verbrand.

Met het recyclen van plastic zou de totale CO2-uitstoot volgens de onderzoekers hooguit met 0,15 procent worden teruggebracht. Er is ook geen directe relatie te leggen tussen het recyclen van kunststof en het terugdringen van zwerfafval en plastic in het oppervlaktewater; de zogeheten plastic soep.

Zie ook: Great Pacific Garbage Patch: Plastic Soup and Plastic Planet - Plastic Soep by Jesse Goossens - The Ocean Cleanup: How We Showed the Oceans Could Clean ThemselvesThe Throwaway Mentality and The 5 Oceanic Gyres

Een verdere toename van recycling, zoals veel gemeenten beogen, leidt volgens de CPB slechts tot een nog grotere stroom van een product met beperkte afzetmogelijkheden. Dit kan weer leiden tot voorraadvorming, of het alsnog verbranden van het gescheiden afval. Daarmee komt de milieuwinst onder druk te staan. Door beter te sorteren kan de kwaliteit van het ingezamelde plastic omhoog. Dit leidt weliswaar tot hogere kosten, maar ook tot meer milieuwinst.

Bijkomend effect van het sturen op restafval van huishoudens (door tarifering of het lastiger maken om restafval kwijt te raken) is dat de kans op vervuiling van overige afvalstromen, zoals groente- en tuinafval, toeneemt. Plastic in compost vormt volgens het CPB een belangrijke bron voor plastic in het oppervlaktewater en daarmee de plasticsoep.

In plaats van nog meer afval te scheiden adviseert het CPB om het statiegeldsysteem uit te breiden. Dit leidt tot vermindering van zwerfafval, en daarmee tot reductie van de plasticsoep. Kunststof zwerfafval bestaat voor ruim 90 procent uit verpakkingen. Uitbreiding van het statiegeldsysteem geeft gebruikers een prikkel om afval in te zamelen in plaats van weg te werpen in de leefomgeving. Of de baten ervan opwegen tegen de kosten is volgens het CPB niet onderzocht.

8 maart 2009: Mooi toch om te zien dat de gescheiden inzameling van kunststof afval nu eindelijk zichtbaar wordt. Al heel lang geleden ging men officieel van start. Een start die ook heel vaak weer werd verschoven, maar nu is het zover dat iedereen het mag weten: Plastic Heroes zitten overal.

Dat is de boodschap waarmee de grote Plastic Heroes campagne van start is gegaan. Overal in Nederland doken ze plotsklaps op.

Ik zit in je bumper, ik zit in je dashboard, ik zit in je mobieltje, ik zit in je fleece jack en zo kan ik nog een hele tijd doorgaan. Plastic zit overal.

Mooi dat we dat nu allemaal weten, zou je zo zeggen, maar wat moet je ermee? Het vervolg van de campagne maakt dat helemaal duidelijk: plastic afval kun je beter scheiden want dat verdient een tweede leven.

Tuurlijk is dat beter, maar ook dat weten we al heel erg lang. Dat was ook de reden dat ooit besloten werd om dat plastic afval gescheiden te gaan inzamelen. Dus wat is de bedoeling van deze campagneronde? Geen idee, want als het om het stimuleren van de gescheiden inzameling van plastic afval zou gaan dan is de vraag natuurlijk? Waar moet dat dan naar toe?

Zal toch niet de bedoeling zijn dat iedereen zijn plastic afval even weg gaat brengen naar de spaarzame locaties waar dat afval kan worden ingeleverd. Opvallend is het ontbreken van de meeste grote gemeenten en als er al één meedoet zoals de gemeente Utrecht, dan is dat met slechts drie lokaties voor alle inwoners.

plastic-hero-utrecht.bmpBovendien valt mij op dat het overzicht van wat voor soort plastic er in de oranje containers mag er weer net iets anders uitziet dan het lijstje dat ik tegenkwam op de website van Plastic Heroes.

Vreemd, dat maakt het voor de burger niet makkelijker op om de juiste keus te maken en dat is heel belangrijk om te grote verontreiniging van de gescheiden kunststof fractie te voorkomen.

  • Flacons voor wasmiddelen, schoonmaakmiddelen, shampoo, douchegel, badschuim en zeep
  • Plastic koffiebekers, yoghurtbekers, vlabekers en slagroombekers
  • Tubes voor créme, gel, bodylotion en tandpasta
  • Snoepzakken
  • Deksels van potten
  • Knijpflessen voor saucen, ketchup en mayonaise
  • Boterkuipjes
  • Plastic bier, wijn en limonade glazen
  • Plastic tasjes
  • Blisterverpakkingen
  • Plastic patatbakjes
  • Verpakkingsfolies
  • Frisdrank, olie, azijn flessen
  • Kaas en vleeswaren verpakking
  • Plastic plantenpotten
  • Groente en saucebakjes

Let op: Er mogen geen andere plastic producten zoals piepschuim, hard plastic artikelen, speelgoed en verpakkingen van chemisch afval in de oranje containers. Bron: gemeente Utrecht

Kan mij niet aan de indruk ontrekken dat er een grote fout is gemaakt met de planning van deze ongetwijfeld zeer kostbare campagne want de Plastic Heroes zitten inderdaad overal zo lees ik bij Nedvang: sinds het weekend duikt de Plastic Hero overal in Nederland op. Op abri’s, reclamemasten, TV, internet, dagbladen, tijdschriften, vrachtwagens; de Plastic Hero bepaalt het straatbeeld.

Gisteren vond de officiële kick-off van de grootscheepse landelijke campagne plaats. Deze campagne moet er voor zorgen dat heel Nederland zich bewust wordt van het feit dat je plastic afval beter kunt scheiden. In de komende maanden krijgen we steeds opnieuw met de Plastic Hero te maken. De teasende fase die nu loopt maakt nieuwsgierig. Vanaf volgende week volgt de uitleg. Dan maakt Plastic Hero ons duidelijk wat het belang is van de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval. Gemeenten die starten met het gescheiden inzamelen van het plastic verpakkingsafval volgen elkaar nu in hoog tempo op. Voor 2010 zullen alle gemeenten hun inwoners deze service bieden. Bron: Nedvang

Was toch echt een stuk logischer geweest om eerst te zorgen dat er in alle gemeenten een service is voor het gescheiden inzamelen van plastic en dan de campagne te doen. Tenminste als het doel van zo’n campagne is dat het effect heeft. Mocht het doel zijn geweest: naamsbekendheid voor de Plastic Hero dan denk ik dat dat wel aardig is gelukt.

De Afvalconferentie 2008: De Glazen Bol van Jacqueline Cramer: het einde van afval

23 Reacties

  1. Emile van Rinsum zegt:

    9 maart 2009 om 20:17 | Permalink

    In Rotterdam zijn we verbaast over de campagne. De hele stad hangt vol affiches, op TV is reclame in de metro posters maar voor het inzamelen van plastic is nog helemaal niets geregeld. Bellen met de gemeente, de reinigingsdienst (ROTEB) en de Afvalverwerking leverde alleen maar verwijzingen naar elkaar op. Uiteindelijk zijn we doorverwezen naar het stadhuis van Rotterdam waar de ambtenaren en wethouder afvalbeleid (L. Bolius) in (spoed)zitting bijeen zaten. De campagne Plastic Heroes komt in de grote steden veel te vroeg. Ook in Amsterdam en Utrecht is met uiterst verbaasd. Zonde van het enorme bedrag wat deze campagne kost en ook zonde van de mensen die nu op het verkeerde been zijn gezet!

  2. Erik van Erne zegt:

    13 maart 2009 om 08:50 | Permalink

    @Emile

    Dat blijkt niet alleen in Rotterdam zo te zijn. Overal in Nederland is met stomme verbazing op het verschijnen van de Plastic Heroes in het straatbeeld gereageerd.

    Bovendien blijkt in heel veel gemeenten die al met de inzameling van kunststof afval bezig zijn dat het gaat om proefprojecten in een beperkt gebied. In veel gemeenten wordt het kunststof afval slechts één keer per maand opgehaald. Dat is belachelijk. Betekent dat een gemiddeld gezin als men al het kunststof netjes verzameld (conform de wel/niet lijst) toch al heel gauw een aantal vuilniszakken vol tijdelijk moet opslaan tot de volgende ophaalronde.

    Iedereen is denk ik ook vergeten dat ook de grote PET-flessen langzaam maar zeker worden vervangen door éénmalig bruikbare PET-flessen en wat denkt u? Ja, die moeten ook allemaal gescheiden worden ingezameld.

  3. Frans zegt:

    13 maart 2009 om 09:00 | Permalink

    Absurde campagne. Wie is hier verantwoordelijk voor? Wie heeft dit bedacht en wie heeft de opdracht gegeven om nu een landelijke campagne te doen. De inzameling is helemaal niet geregeld en er zijn nog heel veel dingen niet rond, zoals dit:

    Brabantse gemeenten die van gescheiden inzamelen van plastic afval een succes willen maken, snijden zichzelf en andere gemeenten in deze provincie financieel in de vingers. Uiteindelijk dreigen de burgers via de lokale reinigingsrechten hiervoor het gelag te betalen. Alle 68 gemeenten zitten tot 2017 vast aan een wurgcontract dat de gewesten namens hen in 1997 met Essent Milieu hebben gesloten. Op straffe van een forse boete verplichtten zij zich daarmee om voor een vaste prijs een gegarandeerde hoeveelheid restafval aan het energieconcern te leveren. Deze prijs ligt nu al 32 euro per huishouden hoger dan het landelijk gemiddelde voor restafval, voor een groot deel bestaand uit plastic verpakkingsmateriaal dat nog in de grijze kliko’s belandt.

    Dit zeer goed brandbare plastic wordt in grote hoeveelheden verstookt in de vuilverbrandingsinstallatie van Essent op het industrieterrein Moerdijk, maar moet vanaf volgend jaar verplicht worden ingezameld voor hergebruik.

    http://www.bndestem.nl/regio/breda/4546320/Gescheiden-inzamelen-plastic-kost-gemeenten-geld.ece

    Dus ik betaal de rekening en ik moet ook nogeens afval gaan scheiden en wegbrengen. Heel erg bedankt weer, minister Cramer.

  4. Matt zegt:

    16 maart 2009 om 12:38 | Permalink

    Reclamebureau en opdrachtgever verdienen hier een hele dikke onvoldoende. Ontslag eigenlijk. Het lijkt erop alsof het doel van de campagne niet bewustwording is, maar om gemeenten ertoe te bewegen tempo te maken met de uitvoering. En dat dan net nadat er een financieel akkoord is. Diep triest dat over de rug van het publiek deze strijd wordt gestreden. Er zijn alleen maar verliezers. Met publieksvoorlichting moet je niet sollen. Het schaadt het vertrouwen. (kent u de borden boven de weg met de adviessnelheid 70 km/u? Wie houdt zich daaraan als er niets aan de weg te zien is?)Les 1: je moet mensen wel in de gelegenheid stellen het te snappen. Een handelingsperspectief hoort hier onlosmakelijk bij. Dat ontbreekt hier. Ik stel een landelijke campagne tegen onnodige landelijke campagnes voor.

  5. Gedonder zegt:

    11 mei 2009 om 18:45 | Permalink

    Met kunststofafval naar speciale container

    Inwoners van de gemeente Brummen kunnen dit en ander kunststofafval per 1 december deponeren in speciaal daartoe bestemde ondergrondse containers.

    Deze containers, met een persmechanisme om het volume te beperken, komen bij de bestaande milieustraten. Dit betekent dat burgers zelf hun kunststoffen naar de dichtstbijzijnde container moeten brengen.

    http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4953473/Met-kunststofafval-naar-speciale-container.ece

  6. Astrid zegt:

    7 juni 2009 om 16:24 | Permalink

    Ik lees net in Milieudefensie Magazine dat het eigenlijk ontzettend slecht gaat met dit project.

    Momenteel worden in slechts zes van de onderzochte gemeenten meer dan 10 kilo plastic afval per huishouden per jaar opgehaald. De kabinetsdoelstlling is ongeveer 30 kilo. In totaal gooit een huishouden 80 kilo plastic afval per jaar weg (zonder drankkartons).

    Schiet dus echt lekker op en bij mij wordt helemaal geen plastic afval opgehaald. Het schijnt de bedoeling te zijn dat ik het zelf ga wegbrengen naar een milieustraat. Wie bedenkt dat nou?

    Ik haak echt af, als dit niet wordt opgehaald. Stel je eens voor dat iedereen even met het plastic naar de milieustraat moet.

  7. Erica zegt:

    1 november 2009 om 21:26 | Permalink

    Als je het plastick aanbied op de aangewezen plek, dat is niet erg, maar als er veel wind staat zie je veel van deze plastick zakken al in de sloot liggen, dus ik denk dat een extra bak neer te zetten om deze zakken in te doen inplaats op straat om het aan te bieden, want anders eten de eenden ervan,en dat gaat niet goed komen, want dan krijg je milieu vervuiling…..

    Gemeente Gouda staat niet eens op de lijst van ophalen, van wanneer ze komen dus we weten niet wanneer je ze moet aanbieden
    Nu moet je 2 vuilnisbakken in je keuken plaatsten, 1 voor je gewone afval 1 voor je plastick afval

  8. Olga zegt:

    6 november 2009 om 11:00 | Permalink

    Ik woon in Groningen en wil graag mijn plastic laten inzamelen en hergebruiken , kan ik ergens terecht?

  9. Erik van Erne zegt:

    6 november 2009 om 11:01 | Permalink

    @Olga

    Groningen kiest voor nascheiden kunststof verpakkingen, dus plastic gewoon in grijze container of afvalzak. De landelijke campagne ‘Plastic Hero’ richt zich op bronscheiding van plastic verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld door inzameling met zakken of (ondergrondse) verzamelcontainers.

    Groningen kiest daar niet voor. Groningen kiest ervoor om het plastic achteraf te scheiden in de afvalscheidingsfabriek van Essent Milieu (locatie Vagron). Dus u mag uw plastic afval samen met het overige afval in de grijze zak of grijze container gooien. Groningen kiest daarvoor omdat praktijkproeven hebben uitgewezen dat op deze manier, vergeleken met broninzameling:

    - een grotere CO2 reductie kan worden bereikt

    - meer plastic verpakkingsmateriaal kan worden teruggewonnen

    - minder vuilnisauto’s door de stad rijden

    - de openbare ruimte niet wordt belast met bv. meer containers

    - minder straatvervuiling is te verwachten.

    Kortom: nascheiden heeft een groot aantal voordelen.

    Op dit moment wordt de fabriek aangepast zodat hier ook het afval van kunststof, zoals verpakkingen en folies, afgescheiden kunnen worden. Bron: Milieudienst Groningen

  10. Arno zegt:

    6 december 2009 om 21:17 | Permalink

    Onze gemeente is in november begonnen het kunststof gescheiden op te halen. De bewoners hebben daartoe plastic zakken uitgereikt gekregen die eens in de vier weken (!) opgehaald worden. De ervaring in de eerste maand leert dat de helft van ons afval uit plastic verpakking bestaat. De 140 liter container die wij als gezin met twee tienerkinderen gebruiken, is nu nog maar half gevuld. Dat betekent dat we aan het eind van een ophaalperiode twee volle containers plastic hebben. We bewaren de zakken nu uit nood maar in de 140 liter groenbak. Er lijkt niet echte nagedacht te zijn over de inzameling.

  11. Henk zegt:

    21 december 2009 om 19:50 | Permalink

    Ik werk bij een bedrijf, waar die containers gemaakt worden, en het gaat juist enorm goed met het inzamelen. Op plekken, waar 1 container gepland was, staan er nu al 3 of 4. Eind dit jaar, nu dus ongeveer, moet elke gemeente ervoor gezorgd hebben dat er 1 container per x aantal inwoners geplaatst is. De meeste gemeentes hebben dit voor elkaar, maar ik kan vertellen dat wij het hele jaar voor het merendeel plasticcontainers hebben geproduceerd. En de gemeentes blijven vragen om de containers (ze willen ook grotere). Deze (natuurlijk wel een beetje) absurde manier slaat dus wel aan.

  12. Geert zegt:

    31 december 2009 om 09:32 | Permalink

    Mensen, kop op! Natuurlijk is het weer knudde geregeld, maar we hebben als consument ook zelf onze verantwoordelijkheid op (tegenover) onze aarde. Houd even vol, blijf alert, houd de ontwikkelingen in de gaten en ondertussen: draag je steentje bij vanuit je eigen moeite; het wordt vast allemaal beter.
    Fijne site trouwens, ga zo door. Iedereen de beste wensen voor het nieuwe jaar!

  13. Erik van Erne zegt:

    31 december 2009 om 09:50 | Permalink

    @Geert
    Heb even de reacties geredigeerd. Overigens ben ik het uiteraard met jou eens dat wij als consument een eigen verantwoordelijkheid hebben. Het gescheiden inzamelen door huishoudens is ooit bedacht om onder een verplichte invoering van statiegeld op kleinverpakkingen uit te komen. (Stukje onbegrijpelijke politiek).

    Nu de verplichte inzameling een feit is, blijkt dat het in enkele gemeenten redelijk is geregeld, in veel gemeenten is het slecht tot niet geregeld. Waarom niet in heel Nederland het systeem uit Groningen hanteren?

    En we gaan zeker door in het nieuwe jaar.

  14. Patty zegt:

    8 januari 2010 om 23:53 | Permalink

    @Erik van Erne
    Ben het helemaal met je eens Erik - ik vind het onbegrijpelijk dat er zo gehamerd wordt op bronscheiding terwijl de voordelen van nascheiding zo evident zijn. Van mij mogen al die lelijke oranje plastic heroes naar het verleden verwezen worden (samen met skinny jeans).
    Mensen, vraag je gemeente eens waarom ze de keuze maken voor bronscheiding ipv nascheiding. Ik ben zeer benieuwd naar de reacties.

  15. Erik van Erne zegt:

    9 januari 2010 om 08:23 | Permalink

    @Patty,
    Denk dat het heel goed is om zaken bij de bron te scheiden. Dat levert als iedereen dat netjes doet een hele zuivere fractie op die goed kan worden verwerkt. Voorwaarde is dan natuurlijk dat het goed geregeld moet zijn voor de consument en dat is het niet.

    In Utrecht worden Utrechters geacht het zelf even naar één van de twee milieustraten te brengen. Slecht plan als iedereen even met de auto het gescheiden plastic gaat wegbrengen.

  16. Adri de Groot zegt:

    19 januari 2010 om 07:06 | Permalink

    Als je ziet wat ze hier aan reclame hebben gemaakt, weet je direct dat ze geld teveel hebben. Wij gaan helemaal niks apart houden. Eindelijk eens iets goeds van Lucas Bolsius, de wethouder. Hebben wij ook eens voordeel aan als inwoners van Rotterdam.

    Onze Plastic Heroe: Lucas Bolsius, wethouder te Rotterdam

  17. Ton Verbeek zegt:

    23 januari 2010 om 14:40 | Permalink

    @Adri
    Zou nog niet te vroeg juichen want minister Jacqueline Cramer denkt er heel anders over, zie haar weblog:
    Rotterdam, maak plastic scheiden eerst maar eens mogelijk

    Ook in Rotterdam zijn er best wijken te vinden waar aan de slag kan worden gegaan. De vraag voor Rotterdam is niet wanneer (dat is namelijk zo snel mogelijk) maar hoe (en daarin heeft de gemeente een grote mate van vrijheid). Ik zie de bezwaren van Rotterdam niet zo. Bij gescheiden inzameling gaat het trouwens niet alleen om minder uitstoot van CO2, maar ook om het zuinig omgaan met en hergebruik van grondstoffen.

    Een tijdje geleden hebben we als ministerie een onderzoek laten doen naar de bereidheid van burgers om plastic gescheiden in te zamelen. En daaruit bleek dat burgers daar over het algemeen graag toe bereid zijn, net zoals ze ook enthousiast papier en glas scheiden van het overige afval. En het kan ook mensen nog geld opleveren, want de afvalstoffenheffing kan omlaag als de hoeveelheid restafval vermindert. Plastic en kunststof maakt immers al snel de helft van het huishoudafval uit. Heeft de gemeente haar inwoners bijvoorbeeld al voldoende geïnformeerd over dit financiële voordeeltje? Kortom, ik zou me dat als Rotterdammer niet laten zeggen: ‘slecht afvalscheidingsgedrag’. Rotterdam, maak het eerst maar eens mogelijk dat mensen hun plastic kunnen scheiden, dan zullen jullie nog eens wat zien!

  18. Rene zegt:

    29 januari 2010 om 22:32 | Permalink

    Ik begrijp dat mensen teleurgesteld zijn in gemeenten die geen mogelijkheden bieden na zo’n plastic hero campagne. Amsterdam doet wel wat aan gescheiden afval trouwens…maar ze willen nog niet aan’t plastic

    Feit is wel dat als we nu lekker tegendraads gaan doen en toch gewoon al het plastic bij de rest gooien, we ons zelf in de vingers snijden, en ook ons nageslacht. Check dit filmpje over de oceaan die al vol plastic zit, een afval dat moeder aarde niet kan verteren ! http://tinyurl.com/l4ny6s

    Hoe stuntelig de overheid het dan ook gedaan mag hebben, de kern is waar !!

  19. arno S zegt:

    31 januari 2010 om 22:56 | Permalink

    Niemand hier vraagt zich kennelijk af wat er met die troep gebeurt. Kunststoffen zijn er in vele soorten. Hergebruik van kunststoffen is alleen goed mogelijk als je soort bij soort inzamelt. Doe je dat niet dan is het produkt dat je daaruit kunt maken ‘laagwaardig’ en hoe meer verontreiniging er in zit hoe ‘laagwaardiger’, zeg maar bermpaaltjes en dat soort onzin. Bovendien zijn kunststoffen, ook als je soort bij soort verzamelt, gevoelig voor ‘degradatie’. Bij elke warmtebehandeling die een kunstof ondergaat wordt het materiaal minder. Hoeveel bermpaaltjes hebben we nodig?

  20. Stephan B. Reisig zegt:

    16 maart 2010 om 00:32 | Permalink

    Ik hoop dat ‘t uiteindelijk wel allemaal goed èn overal geregeld wordt,
    want kijk maar eens op:
    http://www.ecologycenter.org/factsheets/plastichealtheffects.html
    Als je dàt leest rijzen je haren te berge !!!
    En natuurlijk ook nog dat verhaal over de PLASTIC SOEP in de Stille Oceaan en andere verzamelplekken op aarde. Als we de boel niet bijsturen wordt het een gigantisch probleem (wat het eigenlijk nù al is)

  21. Costome zegt:

    25 juli 2010 om 16:34 | Permalink

    Hier in Amsterdam zijn we sinds kort ook begonnen met Plastic Heroes. We kregen één plastic zak per post (met briefje hoe je moet inzamelen etc.). Nieuwe zakken krijgen zijn lastig, we moeten helemaal naar het gemeentehuis gaan om een dozijn zakken te vragen. Ik neem aan dat veel mensen daar geen zin in hebben. Het is beter als er meer plaatsen zijn waar ze de zakken uitdelen.

  22. Erik van Erne zegt:

    26 oktober 2010 om 20:04 | Permalink

    Helft van gescheiden ingezameld plastic afval wordt verbrand nadat het eerst naar Duitsland is gebracht http://bit.ly/bwdINd

    Nederlands plastic verpakkingsafval wordt volgens Nedvang voor 80% wordt hergebruikt http://bit.ly/aK3R6L

  23. robert zegt:

    8 december 2011 om 14:57 | Permalink

    plastic verbranden is slecht

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (685)
  • Agenda (3.266)
  • Biologisch (117)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (863)
  • Communicatie (376)
  • Cradle to Cradle - Circulair (525)
  • Design (239)
  • Dieren (178)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (2.385)
  • Educatie (351)
  • EEN-Armoede (251)
  • Energie en Besparing (3.597)
  • Europa (29)
  • Evenementen (202)
  • Geluid (26)
  • Gezondheid (314)
  • Goed Doel (119)
  • Green Deal (33)
  • Greenwashing (120)
  • Hergebruik-Kringloop (326)
  • Iets anders (395)
  • Int. Samenwerking (192)
  • Investeren (141)
  • Joe Biden - Barack Obama (118)
  • Kerst (123)
  • Klimaat (1.705)
  • Licht (393)
  • Lucht (34)
  • Mensenrechten (171)
  • Milieu (754)
  • MVO (112)
  • Natuur (773)
  • Nederland (34)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (157)
  • Oud & Nieuw (127)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (232)
  • Vakantie (83)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (62)
  • Vervoer en OV (1.574)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (303)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Goed Op Weg Naar Een Schone Noordzee: Twintig Jaar Onderzoek by Stichting De Noordzee
  • Platform Ecologie & Economie In Balans: Digitale Dialoogdag Biogrondstoffen In De Eemsdelta
  • Evenement Under construction: Verduurzaming Gebouwde Omgeving by Klimaatakkoord
  • Een Glazen Wereld, Met Een Warm Hart - Energie Voor Stad En Kas by Greenport West-Holland
  • Grootste Windturbine (4,5 MW) Van België Voor Renewi In Haven Van Gent
  • Actieagenda Wonen: Samen Werken Aan Goed Wonen - 1 Miljoen Huizen Bouwen In 10 Jaar
  • Eenvoudig Duurzaam Bouwen: Bouw Je Energieneutrale Droomhuis Zonder Warmtepomp
  • Jumbo Supermarkt Leussink In Goor: De Duurzaamste Supermarkt Van De Benelux by Jumbo
  • Online Congres Inclusieve Energietransitie: Energietransitie Voor Iedereen by Provincie Utrecht
  • LED-Verlichting Voor Kampong Hockey, Kampong Voetbal en Kampong Tennis in Utrecht
  • Future Business Live 1 Trailer: Waterstof Als Economische Motor Voor Nederland? by Change Inc.
  • Zonnedak Trynwâlden Met 4000 Zonnepanelen: Grootste Collectief Zonnedak by Trynergie
  • Extra Miljoenen Voor Project Meanderende Maas: Extra Natuur Ontwikkelen Bij Macharen
  • City Deal Circulair Conceptueel Bouwen: Symposium Circulair Conceptueel Bouwen by Agenda Stad
  • Europese Commissie Investeerde In 2020 Voor 26,3 Miljard Euro In Offshore Windparken
  • Grootste Windpark 8,2 GW Ter Wereld Komt Bij Mokpo In Zuid-Korea by KEPCO
  • The New U: Nieuwe Duurzame Woonwijk Vrouwjuttenhof In Historisch Centrum Utrecht by VORM
  • Duurzaam Evenementenbeleid Gemeente Súdwest-Fryslân: Geen Wegwerpplastic Bij Evenementen
  • Nieuwe Duurzame Supermarkt In Eersel Met BREEAM Outstanding Certificaat by Lidl
  • Subsidieregeling Groenblauw Buurtidee: Mooie Leefomgeving by Hoogheemraadschap Rijnland
  • Links

    Milieunet op..