Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Aandacht Voor Natuur by Natuurorganisaties
Geschreven op 10-10-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurDe gezamenlijke natuurorganisaties zijn teleurgesteld in het regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst.
Ondanks dat dit regeerakkoord door deze partijen als het groenste regeerakkoord ooit wordt bestempeld is er geen enkele concrete ambitie om de teruggang van natuur en biodiversiteit en de aantasting van het Nederlandse landschap tegen te gaan.
Groen gaat kennelijk niet over natuur en landschap. Ook de kansen die de energietransitie kan opleveren, zoals bijvoorbeeld natuurversterking in windparken op zee, worden niet gepakt.
De natuurorganisaties (LandschappenNL, Vogelbescherming Nederland, Stichting de Noordzee, SoortenNL, IVN en IUCN NL)wijzen er op dat Nederland met dit regeerakkoord de internationaal afgesproken doelstellingen om de achteruitgang van biodiversiteit te stoppen niet haalt. Verder dan behouden van bestaande regelgeving op natuur en milieu komt de nieuwe coalitie in het regeerakkoord niet.
Zeldzame lichtpuntjes zijn bijvoorbeeld het voornemen voor een beheerautoriteit voor de Wadden en extra middelen voor onder meer de vernatting van het veenweidegebied. Deze lichtpuntjes zijn echter volstrekt onvoldoende gezien de grote opgaven die bestaan voor herstel van natuur en biodiversiteit.
Fred Wouters, directeur van Vogelbescherming Nederland: “De natuur en biodiversiteit komen er bekaaid van af in het regeerakkoord terwijl zoveel soorten en natuurgebieden zwaar onder druk staan.”
Hank Bartelink, directeur LandschappenNL: “Landschap vraagt om goed rentmeesterschap: investeren in landschap is investeren in de toekomst.”
Zie ook: De Regering Rutte III (VVD-CDA-D66-CU): Vertrouwen in de Toekomst - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Klimaat- en Energieparagraaf by NVDE - Toekomst Salderen Na 2020 Onduidelijk by Vereniging Eigen Huis - Energieakkoord Niet voldoende Blijkt uit Nationale Energieverkenning 2017 by NVDE - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Aandacht Voor Natuur by Natuurorganisaties - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Kilometerheffing Vrachtvervoer (Maut) by TLN - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Hoofdpunten Met Betrekking tot Auto’s en Mobiliteit - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Verkeersveiligheid Een Nationale Prioriteit - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Slimme en Duurzame Mobiliteit - Overheid Maakt 30 Miljoen Euro Vrij Voor Groene Transportinitiatieven - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Geen Waardering Eigen Woningbezit by VEH - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Energiebelasting Verder Omhoog by Vereniging Eigen Huis - Regeerakkoord Vertrouwen in de Toekomst: Waterschappen Blij by UvW
Erik van Erne zegt:
2 november 2017 om 12:31 | Permalink
De Petitie Code Rood voor Natuur
De oproep van TV-tuinman Lodewijk Hoekstra om het Binnenhof te vergroenen, krijgt landelijk veel bijval. Verschillende natuurorganisaties, waaronder De Vlinderstichting, LandschappenNL, het Wereld Natuur Fonds, en diverse andere partijen zoals Naturalis, onderschrijven de noodzaak de oorzaken van de achteruitgang van biodiversiteit aan te pakken.
Direct aanleiding is het nieuws van het grote geconstateerde verlies aan biodiversiteit de laatste 27 jaar. Recent Duits onderzoek wijst uit dat er een afname is van de insectenpopulatie van 75%, nieuws dat ook in Nederland en in Groot-Brittannië voor veel onrust zorgt. De situatie in Duitsland is namelijk vergelijkbaar met de situatie in Nederland, in heel Noordwest-Europa.
Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde. Ze zijn de bestuivers van bloemen en ze vormen de voornaamste voedselbron van vogels en van veel zoogdieren. Als daar driekwart van verdwijnt, heeft dat een enorme impact op de natuur en uiteindelijk ook op onszelf. Lodewijk Hoekstra: “Ik ben erg blij met de bijval vanuit heel het land, want dit probleem gaat ons allemaal aan en we kunnen het niet alleen bij de politiek of de landbouw leggen. Wat nodig is, is een collectief bewustzijn dat het roer echt om moet, op korte termijn. Het is mogelijk om anders om te gaan met landbouw, de inrichting van steden en de manier waarop we onze tuinen en parken beheren, maar dan moeten we dat wèl willen.”
De natuurorganisaties en diverse maatschappelijke instellingen hebben samen met Hoekstra een petitie opgesteld, die vanaf vandaag online te ondertekenen is. De petitie, Code Rood voor Natuur is op dinsdag 31 oktober door de samenwerkende natuurorganisaties en maatschappelijke instellingen aangeboden aan leden van de Tweede Kamer, met de oproep aan Kabinet en Kamer hier serieus werk van te maken en er gezamenlijk de schouders onder te zetten.
De petitie is een initiatief van Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel en wordt ondersteund door:
Achterhoek gifvrij
Bijenstichting
Bionext
Floron
Greenpeace
IVN
KennisCentrum Natuur en Leefomgeving
KNNV
LandschappenNL
Naturalis Biodiversity Center
Natuurmonumenten
Natuur? en Milieufederaties
Nederlandse bijenvereniging
Natuur & Milieu
Milieudefensie
RAVON
Ranox Natuuraannemer
Regelink Ecologie en Landschap
Slow Food Nederland
Sportvisserij Nederland
SoortenNL
Stichting Natuurcollege
Stichting Zeldzame Huisdierrassen
Teia
Trees for all
The Pollinators
Tuinbranche Nederland
Hogeschool Van Hall Larenstein
Vakgroep Weelde Wilde
Vlinderstichting
Vogelbescherming Nederland
Wereld Natuur Fonds
Henk zegt:
15 november 2017 om 11:20 | Permalink
Hoe Duur Is Natuur by VPRO Tegenlicht
Alles van waarde is weerloos. Dat geldt zeker voor de natuur, waar we steeds meer van kwijtraken. Voor ons mondiaal natuurbehoud is jaarlijks 300 miljard dollar nodig, maar wereldwijd wordt per jaar slechts 51 miljard dollar opgehaald. Er gaan stemmen op om het natuurbeheer bedrijfsmatig aan te pakken: om natuur te behouden wil men er letterlijk waarde aan toekennen.
Onze aarde heeft dringend een toekomstbestendig scenario voor natuurbehoud en –beheer nodig. Het tijdperk van ‘cheap nature’ is voorbij. Onze kapitalistische exploitatie heeft de natuur gekoloniseerd en uitgeput. De wereldwijde ecologische crisis zou niet anders benaderd moeten worden dan een economische crisis. In de Verenigde Staten heeft de nationale tegenvoeter van onze Vereniging Natuurmonumenten de samenwerking met banken en financiële instellingen opgezocht. Die gaan nu het jaarlijkse ‘financieringstekort’ van de natuur wegwerken. Gaat dat ten koste van iets, en wat is het rendement?
Wat is nog ‘natuur’ in het antropoceen, dit tijdperk met de mens als allesbepalende factor? In Nederland zijn mens en natuur misschien nog wel méér dan elders onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nergens is de invloed van de mens niét zichtbaar. Op dit moment wordt door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw. Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’? Zal het ‘natuurboekhouden’ de belangrijkste waarde toekennen aan andere zaken dan natuur pur sang? De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.
Met: Matthijs Schouten (natuurfilosoof), Lars Hein (milieusysteem-analist), Roel Posthoorn (ingenieur), Frans Vera (stichter natuurpark Oostvaardersplassen), Jason Moore (eco-socioloog en schrijver van ‘The Capitalocene’) en Mark Tercek (voorheen Goldman Sachs, nu directeur van The Nature Conservancy). Regie: Daan Veldhuizen
Zondag 19 november om 21.05 uur op NPO2.