Animatie Video: De Rol van de Stedeling in Stadslandbouw
Geschreven op 16-12-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in NatuurStadslandbouw trekt steeds meer stedelingen. Wageningen UR onderzocht de rollen en interacties die stedelingen hebben bij stadslandbouwinitiatieven en identificeerde er drie: de interactie tussen stedeling en stedeling, stedeling en voedselproducent, en stedeling en gemeentelijke overheid.
“We zien dat betrokken stedelingen elkaar in het begin van een initiatief op vrijwillige basis helpen om aan producten te komen”, aldus Marcel Vijn. De onderzoeker Stad-Land Relaties bij Wageningen UR ondersteunt met name agrariërs, ondernemers in de stad, gemeenten en projectontwikkelaars die vragen hebben over stadslandbouw.
Stedelingen maken kennis met regionale voedselproducten in lokale initiatieven, waarbij stedelingen als consument betalen voor de producten. Bij een grotere betrokkenheid zie je stadsbewoners naast geld ook tijd en arbeid besteden, door actief deel te nemen aan teelt, oogst, verkoop of verwerking van producten. De toewijding wordt nog groter als zij via crowdfunding of als mede-eigenaar een financiële verbinding aangaan.
Als de initiatieven zijn gericht op publieke doelen komen ze in het domein van de lokale of regionale overheden. Bijvoorbeeld als een braakliggend gemeenteterrein wordt omgetoverd tot een aantrekkelijk stuk groen. Zie ook: Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Stadslandbouw
De verwachting is dat stedelingen een steeds grotere rol gaan spelen als het gaat om regionaal voedsel in de stad. Ofwel in de vorm van voedselcoöperaties waarbij groepen stadsbewoners gezamenlijk voedsel kopen bij boeren in de regio, ofwel doordat ze bijvoorbeeld via crowdfunding financieel participeren in de productie van regionaal voedsel. Zie ook: Verdienmodellen Stadslandbouw
Kansen voor Biodiversiteit in de Stad: Wat U Kunt Doen - Samen Bouwen We aan de Stad van de Toekomst by VolkerWessels - Van Mainport-Greenport naar Growport: Metropolitane Landbouw - Tien Tips voor Stadslandbouw: Van Hype naar Duurzame Ontwikkeling! Wat Kan Jij Doen?
Erik van Erne zegt:
16 december 2015 om 12:51 | Permalink
Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Stadslandbouw
Stadslandbouw kan rekenen op veel enthousiasme. Tegelijkertijd vragen veel mensen zich ook af wat stadslandbouw uiteindelijk opbrengt. Een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse kan gemeenten helpen bij beantwoorden van deze vraag.
Erik van Erne zegt:
16 december 2015 om 12:53 | Permalink
Verdienmodellen Stadslandbouw
In deze animatie worden vijf strategieën voor verdienmodellen voor stadslandbouw getoond. De vijf strategieën zijn: differentiatie, diversificatie, lage kosten, beleving en eigenaarschap. Een ondernemer die zich wil richten op landbouw voor de stad kan met elementen uit de verschillende strategieën een rendabel verdienmodel voor zijn bedrijf samenstellen.
Erik van Erne zegt:
16 december 2015 om 13:05 | Permalink
Speel het Stadslandbouw Spel
Stadslandbouw is ‘hot’. Het bruist van de initiatieven om ons heen en iedereen wil graag zo snel mogelijk aan de slag.
Om een initiatief te stroomlijnen of als ambtenaar initiatieven beter te kunnen beoordelen speel je de Stadslandbouw Kosten Baten Game, ontwikkeld door Wageningen UR met medewerking van TNO.
Tijdens het spel dat ongeveer 45 minuten duurt wordt de besluitvorming van de gemeente rond een stadslandbouwproject gesimuleerd. Als initiatiefnemers krijg je met het spelen van dit spel een beter beeld van de verwachtingen en positie van de gemeente.
De game kan ook binnen een gemeente worden gespeeld waarbij de rollen door de betreffende ambtenaren op zich worden genomen. Je kunt binnen de gemeente de rollen ook omdraaien om zo een beter beeld te krijgen van de positie en belangen van een collega of initiatiefnemer.
De game kan geleend worden door een mail te sturen naar naar Marcel Vijn.