Vlaanderen Feest: Afvalarme Evenementen by OVAM
Geschreven op 8-7-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Afval, Duurzaam, Evenementen, MilieuElk jaar weer glijdt Vlaanderen feestend en/of supporterend van evenement naar evenement door de zomerse maanden. Honderd duizenden Vlamingen beleven er prachtige momenten, helaas nog te vaak op een niet zo duurzame manier en met bergen afval als minder fraai resultaat.
Daarom lanceerde de OVAM vorig jaar een oproep naar organisatoren om samen te werken aan een meer afvalarme, duurzame aanpak van hun evenement. Drie sporen worden daarbij gevolgd: streven naar een proper evenement door zwerfvuilvoorkoming, stimuleren van selectieve inzameling en stimuleren van afvalvoorkoming op het evenement.
Uit een brede waaier zijn 9 evenementen geselecteerd. Elk van deze organisatoren engageert zich om in het aanbod een duurzame aanpak centraal te stellen en om concrete initiatieven op te zetten, zodat de afvalkater achteraf volledig verdwijnt. De OVAM ondersteunt deze evenementen niet alleen financieel, maar ook met haar know-how en sensibiliseringsmateriaal.
Een overzicht van de evenementen die de OVAM in 2008 ondersteunt:
- Tweedaagse van Blankenberge (26-27 april 2008)
- Wereldfeest Leuven (31 mei 2008)
- Rock Werchter (3 t.e.m. 6 juli 2008)
- Word Flandrien (6 juli 2008)
- Vijverfestival Dilbeek (12 juli 2008)
- Rock Herk (18 en 19 juli 2008)
- Jan Breydelstaion te Brugge: gedurende voetbalseizoen; tijdens de fandagen op 2 augustus (Club) en 10 augustus (Cercle)
- De Gordel (7 september 2008)
- Goforhappy (31 december 2008)
Ook de andere organisatoren die werk willen maken van een afvalarm evenement, wil de OVAM bijstaan met de cd-rom “Afvalarme evenementen”. Deze cd-rom bevat alle beschikbare informatie over het organiseren van afvalarme evenementen. Alle vragen met betrekking tot de eigenlijke organisatie komen aan bod, maar ook het bekendmaken en het houden van het evenement, het organiseren van de selectieve inzameling, evenals de verwerking van het afval. Stichting Louis d’Eco werkte vanuit Nederland mee aan de standkoming van deze cd-rom.
Met een klik vind je tal van voorbeelden die duidelijk maken hoe je leuke evenementen ook afvalarm kan organiseren. De cd-rom maakt hierbij een onderscheid tussen 6 types evenementen: festivals, fuiven, stoeten en processies, markten, sportmanifestaties en stadsfestivals. Bron: STIP
Lijkt mij ook handig dat iedereen nog even kijkt naar de conclusies van het rapport Veel Milieuwinst door Eco-glazen (PDF).
Aanbevelingen evaluatieonderzoek Eco-glazen (PDF):
Overheden: Het gebruik van Eco-glazen bij evenementen kan door het Ministerie van VROM middels regelgeving sterker gestimuleerd worden. Provincies kunnen vanuit het preventiebeleid een initiërende, stimulerende en subsidiërende rol vervullen. Gemeenten hebben met de APV-evenementenvergunning (Algemene Plaatselijke Verordening) een goed instrument in handen om het gebruik van Eco-glazen te verplichten. Zij zouden hiervan veelvuldiger gebruik moeten maken.
Horeca: De horeca dient een branchebreed beleid te ontwikkelen voor het gebruik van Eco-glazen bij evenementen, in uitgaansgelegenheden en in andere bedrijfssectoren (stadions, sport, recreatie-parken, zwembaden, etc.). Dit beleid kan worden verankerd in de Algemene maatregelen van Bestuur (AmvB’s) voor de Horeca, Sport en Recreatie.
Bestaande regelingen en programma’s: Bestaande milieuzorgprogramma’s dienen aandacht te besteden aan afvalpreventie door het gebruik van Eco-glazen binnen hun programma’s te integreren. Organisatoren van evenementen dienen aandacht te besteden aan goede voorlichting over het gebruik van Eco-glazen, zodat de glazen optimaal ingezet worden. Aansluiting bij de activiteiten van de Stichting Nederland Schoon, die gericht zijn op een gedrags- en mentaliteitsverandering, biedt goede kansen. Bron: rapport Veel Milieuwinst door Eco-glazen
Afvalpreventie en het voorkomen van zwerfafval lukt moeilijk tot niet en op evenementen lukt het helemaal niet, tenzij men overstapt op veilige, duurzame kunststof glazen (Eco-glazen) die meerdere malen kunnen worden gebruikt, gewoon door ze te spoelen conform de hygiëne regels die ook van toepassing zijn op gewoon glaswerk.
Dutch Cups ecoglazen en ecobekers zijn onbreekbaar en gemaakt van de glasheldere, transparante of gekleurde kunststof materialen polycarbonaat, Tritan copolyster of polypropyleen. De hard plastic drinkglazen zijn vele malen herbruikbaar, handmatig en machinaal te reinigen, optimaal stapelbaar en te bedrukken van 1 kleur tot fullcolour. Dutch Cups glazen kunt u zowel kopen als huren. En voor Oranje activiteiten zijn er natuurlijk ook oranje Eco-glazen.
Dutch Cups glazen, bekers, pitchers en dienbladen zijn te bedrukken met een eenvoudig logo in 1 kleur tot en met fullcolour (foto) images. Met een bedrukking worden Dutch Cups producten de perfecte reclamedragers of ware collector items!