Dutch Green Building Council Green Leader Award 2019 Voor Fiona van ‘t Hullenaar by DGBC
Geschreven op 18-6-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Bouwen-Klussen27 september 2019: Fiona van ’t Hullenaar, directeur Vastgoed en Campus van de Universiteit Utrecht is winnaar van de vierde editie van de Green Leader Award.
Van de zeven genomineerden kreeg zij de meeste stemmen van het publiek en de jury.
Op 26 september, tijdens het DGBC Galadiner in de Metaal Kathedraal in Utrecht, ontving Van ’t Hullenaar de award uit handen van juryvoorzitter en winnaar van vorig jaar Anneke de Vries (SVP Real Estate & Construction and Franchise bij Albert Heijn, Etos, Gall & Gall).
Bij de overhandiging van de award was De Vries vol lof over haar opvolger: “Fiona zorgt voor stroomversnelling in ambitie en realisatie. Ze heeft de Green Leader Award zeer verdiend.” Van ’t Hullenaar was zichtbaar verrast en geëmotioneerd. “Ik ben overrompeld. Maar ik ben vooral ook trots op mijn team, zij voeren het uit. Ik ben trots dat ik hun Green Leader mag zijn.”
De Green Leader Award is een initiatief van Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met PROVADA en PropertyNL. De award is in het leven geroepen omdat er in de transitie naar een duurzame en circulaire gebouwde omgeving een fundamentele verandering in leiderschap nodig is. De Green Leader Award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die in deze transitie echt leiderschap tonen, die buiten de gebaande paden treden en die hiermee aantoonbaar succesvol zijn.
2 september 2019: De zeven genomineerden voor de Green Leader Award 2019 zijn bekend. Uit alle inzendingen heeft de deskundige jury onder leiding van de winnaar van vorig jaar Anneke de Vries (Albert Heijn) zeven duurzame leiders geselecteerd: Clemens Brenninkmeijer, Fiona van ’t Hullenaar, Jos Klanderman, Marieke van Doorninck, Marjan Minnesma, Michel Baars en Paul de Ruiter maken kans op de Green Leader Award 2019.
Juryvoorzitter De Vries kreeg vorig jaar de Green Leader Award. Daar was ze trots op en blij mee, al had ze de titel graag gedeeld met vakgenoten: “Hoe meer Green Leaders, hoe beter. De genomineerden verdienen het dan ook allemaal om de Green Leader Award te ontvangen.” De Vries is niet alleen enthousiast over het aantal kandidaten, ook hun kwaliteiten spreken haar aan: “De genomineerden zijn stuk voor stuk leiders die als persoon het verschil maken en inzetten op innovatie. Zowel als rolmodel in de sector als voor hun eigen organisatie.”
De Green Leader Award is een initiatief van Dutch Green Building Council in samenwerking met PropertyNL en PROVADA. De award is in het leven geroepen omdat de vastgoedsector weliswaar verduurzaamt, maar nog niet snel genoeg en over de hele linie. Beslissers die lef en persoonlijk leiderschap tonen, kunnen met hun nieuwe, verfrissende inzichten het verschil maken en zodoende een krachtige impuls geven aan het verduurzamen van de gebouwde omgeving. De winnaar wordt uitgedaagd om een jaar lang kennis te delen en leiderschap te tonen om verduurzaming verder te versnellen.
De jury heeft gekozen voor een evenwichtige vertegenwoordiging van verschillende spelers uit de gehele keten. Er is dit jaar een juryprijs en een publieksprijs.
Vanaf 2 september kan het publiek via stemmen op hun favoriet. De uitreiking vindt plaats op donderdagavond 26 september tijdens het DGBC-galadiner in de Metaal Kathedraal in Utrecht.
Fiona van ’t Hullenaar - Directeur Vastgoed & Campus Universiteit Utrecht: Legt de lat hoog voor een organisatie die zo’n grote voorbeeldrol vervult en doet dat op een inspirerende wijze. Ze toont duidelijk leiderschap en lef en wat ze doet is uitermate tastbaar.
Clemens Brenninkmeijer – Head of Sustainable Business Operations Redevco: Met eigen geld verduurzamen en als eerste in de sector een groen jaarverslag inleveren, dat vraagt om moedig leiderschap. Zeker als je dat moet uitleggen aan je familie en de branche.
Jos Klanderman - Managing Director Dokvast: Weet veel in een logistieke sector te bereiken. Jos neemt initiatief, heeft doorzettingsvermogen en zorgt voor de spreekwoordelijke schop die de sector nodig had.
Paul de Ruiter – Architect/Eigenaar Paul de Ruiter Architects: Een architect die zowel oog voor ontwerp als duurzaamheid heeft en laat zien dat hij op beide vlakken kan excelleren. Architect die de duurzaamheidsopgave weet te vertalen naar moderne architectuur.
Marieke van Doorninck – Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid Gemeente Amsterdam: Een wethouder die op de barricades staat als het erop aankomt, ze gaat de confrontatie aan en betrekt de stad door inwoners mee te laten praten. Sloot een Amsterdams Klimaatakkoord met 150 partijen uit de stad.
18 juni 2019: In 2019 organiseert Dutch Green Building Council (DGBC) in samenwerking met PropertyNL en PROVADA, de vierde verkiezing van de Green Leader Award.
Deze Award is in het leven geroepen omdat we in de transitie naar een duurzame en circulaire gebouwde omgeving een fundamentele verandering in leiderschap nodig hebben.
De Green Leader Award wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die in deze transitie echt leiderschap tonen, die buiten de gebaande paden treden en die hiermee aantoonbaar succesvol zijn.
Alleen in Nederland actieve beslissers in of betrokken bij in de bouw- en vastgoedsector mogen genomineerd worden. Nomineren kan hier. Iedereen, inclusief de jury zelf, kan tot en met 15 juli 2019 personen aandragen voor de Green Leader Award 2019. Een kandidaat kan zich ook zelf nomineren.
Er is een publieksprijs en een juryprijs; Zowel het publiek als de juryleden mogen personen nomineren; Voordragen voor nominaties kan vanaf de tweede week van juni via deze website; Tot en met 15 juli kunnen personen worden voorgedragen; Juryleden waarderen elke voorgedragen persoon door punten te geven per beoordelingscriterium; De vijf personen met de meeste punten zijn de 5 genomineerden voor de award; Zij worden op 1 september bekend gemaakt; Het publiek kan vervolgens stemmen op de genomineerden; 1 persoon wint de juryprijs Green Leader Award 2019 en 1 persoon wint de publieksprijs via de stemronde; De prijzen worden uitgereikt op donderdagavond 26 september tijdens het Green Leader Gala.
De voorgedragen kandidaten worden beoordeeld op de volgende onderdelen:
Lef: In hoeverre durft deze persoon heilige huisjes omver te werpen en zaken anders te doen of anders zaken te doen?
Tastbaar/wapenfeiten: Aantoonbare impact op het verduurzamen bestaande gebouwde omgeving. In hoeverre is het tastbaar en schaalbaar wat deze persoon heeft laten zien?
Innovatie: In hoeverre stimuleert deze persoon innovatie en/of geeft hij ruimte aan medewerkers om nieuwe dingen te doen?
Leiderschap: In hoeverre durft deze persoon buiten de lijntjes te kleuren en over zijn/haar schaduw heen te stappen? En helpt deze leider anderen om over hun eigen schaduw heen te stappen?
Inspiratie: Is de kandidaat in staat de massa mee te nemen. Hoe inspireert deze persoon?
Kennis delen/transparantie: Hoe werkt de kandidaat samen met kennis- en ketenpartners? Welke voorbeelden deelt deze persoon? En in hoeverre durft deze persoon met concurrenten samen te werken?
Zie ook: Dutch Green Building Council: DGBC Woonmerk – Keurmerk Duurzame Woningen - Dutch Green Building Council: BREEAM-NL Utiliteitsgebouwen Versie 2.0 Nieuwbouw - Dutch Green Building Week (DGBW) 2019: Paris Proof by DGBC - Duurzaamheidsparagraaf Taxaties Doorontwikkeld Voor En Door Steeds Meer Partijen by DGBC