De Grote Klimaatkwis 2021: Welk Team Weet Het Meeste Over De Staat Van Het Klimaat?
Geschreven op 14-10-2021 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, KlimaatDaarover gaat De Grote Klimaatkwis op donderdag 28 oktober 2021 van - NPO 1.
Welk team weet het meest over de staat van het klimaat en mag zijn eigen bos gaan planten?
De Grote Klimaatkwis is een toegankelijke en humoristische spelshow van HUMAN waarin twee panels onder leiding van presentator Harm Edens met elkaar de strijd aangaan, terwijl wetenschapsjournalist Anna Gimbrère laat zien wat er nu al mogelijk is in de strijd tegen klimaatverandering.
Met elke vraag zijn bomen te verdienen. Welk panel weet het meest over de staat van het klimaat en mag straks zijn eigen bos gaan planten?
Gaan we de klimaatdoelen van 2021 wél halen? De CO2-uitstoot moest in 2020 met 25 procent dalen ten opzichte van de uitstoot in 1990. Dat was de uitspraak van de rechter in de zaak die Urgenda tegen de Nederlandse Staat had aangespannen. Het lukte de regering niet dit voor elkaar te krijgen: de uitstoot daalde met ongeveer 24,5 procent, zo laten voorlopige cijfers van het CBS zien. Dit percentage lijkt dichtbij het verplichte doel te liggen, maar een deel van deze daling was te danken aan de (economische) gevolgen van de coronacrisis en dus niet structureel.
De vraag is nu: gaan we de daling van 25 procent dit jaar wel halen? En wat zijn essentiële stappen die we voor deze emissiereductie moeten nemen? HUMAN sprak hierover met Pieter Boot, hoofd Klimaat, Lucht en Energie bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Ieder jaar komt het PBL eind oktober met een rapport over het gevoerde klimaatbeleid en de verwachte effecten daarvan. Pas tegen die tijd kan het PBL officiële uitspraken doen over of de jaarlijkse klimaatdoelen gehaald gaan worden, en ook dan moeten de laatste maanden van het jaar uiteraard nog komen.
“Maar je hoeft geen genie te zijn om te zien dat de emissie dit jaar, tot nu toe, juist toeneemt,” zegt Boot. “Vorig jaar hadden we vanwege corona dik een half jaar met minder automobiliteit. Het autoverkeer zien we dit jaar weer toenemen. Dit voorjaar was kouder dan vorig jaar. Mensen hielden langer de verwarming aan, dus ook daar zien we een opwaartse factor voor de emissies. En in 2020 hadden we in de eerste helft van het jaar veel zon en wind, waarmee we groene energie kunnen opwekken. Dat is dit jaar tot nu toe al minder.”
Een belangrijke onzekere factor voor de uitstoot van Nederland in 2021 zit in de elektriciteitsvoorziening. De uitstoot van die sector hangt namelijk voor een groot deel af van de gasprijs. In Nederland hebben we veel gascentrales. Als de gasprijs laag is, produceert Nederland meer energie voor het buitenland. Een gascentrale heeft bij lage gasprijs een betere concurrentiepositie dan een kolencentrale. “Dat is natuurlijk hartstikke fijn voor Europa, want dan draaien de kolencentrales minder,” zegt Boot. “Maar het is minder fijn voor Nederland qua nationale uitstoot, want onze gascentrales draaien dan dus juist meer.”
Zie ook: Nationale Klimaatcampagne Iedereen Doet Wat Van Start by Rijksoverheid -De Dag Van Het Klimaatakkoord: Versnellen Naar Parijs – Energiesysteem, Transitie En Dagelijks Leven - E-Magazine SCHOON Gelanceerd Op Klimaatdag 2020: Toekomst Klimaatmasters 2020 -Klimaatakkoord Nederland: Uitstoot Van Broeikasgassen Met 49% Verminderen In 2030 - Het Rotterdams Klimaatakkoord: Energietransitie Rotterdam Uitvoeringsplan 2019-2020 - Het Amsterdams Klimaatakkoord: Op Weg Naar Een Schone En Duurzame Stad - Klimaatakkoord met Vereniging Nederlandse Gemeenten - Het Nationaal Klimaatakkoord: Hoe Ziet Jouw Klimaatakkoord Eruit? - UN Climate Change Conference COP26 in Glasgow: Het Akkoord van Parijs – The Paris Agreement - De Nationale Klimaatweek 2021: Samen Maken We Nederland Steeds Duurzamer