Zon In De Haven Amsterdam: 250.000 m2 Zonnepanelen In 2024 by Port Of Amsterdam
Geschreven op 19-8-2020 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingHet doel is de energierekening van de bedrijven in de Amsterdamse haven te verlagen en zo het vestigingsklimaat te verbeteren. Daarnaast is het de bedoeling om de Amsterdamse haven te vergroenen.
Met het programma Zon in de haven wordt een boost gegeven aan beide doelstellingen.
Door de productie, slimme opslag en onderlinge uitwisseling van zonne-energie in het havengebied te coördineren. Het havenbedrijf Amsterdam Port of Amsterdam vervult daarbij een faciliterende rol en coördineert/adviseert bij een eventueel ‘dak-onderzoek’, haalbaarheidsstudies en subsidieaanvragen.
Inmiddels ligt er vanaf juni 2020 120.000 vierkante meter aan zonnepanelen in de Amsterdamse haven. Dit komt overeen met 18 voetbalvelden en levert elektriciteit op voor zo’n 6.000 huishoudens. Daarmee heeft Port of Amsterdam ruimschoots haar strategische doelstelling behaald om in 2021 100.000 vierkante meter aan zonnepanelen in de haven te hebben. Het havenbedrijf wil nog veel meer zonnepanelen en heeft daarom een nieuw doel geformuleerd: 250.000 vierkante meter aan zonnepanelen op de daken van de bedrijven in de haven in 2024.
In 2016, toen er nog vrijwel geen zonnepanelen op de havendaken lagen, is Port of Amsterdam begonnen met de campagne Zon in de Haven. Het doel van deze campagne was om de bedrijven in het havengebied te stimuleren over te stappen op groene energie en zonnepanelen op hun dak aan te leggen. De SDE+-subsidie van het ministerie van Economische Zaken maakte dit financieel haalbaar.
Roon van Maanen, hoofd Circular & Renewable Industry bij Port of Amsterdam: ‘Wij zijn blij dat we deze doelstelling hebben behaald. Maar de complimenten gaan uit naar onze klanten, want zij stellen hun daken ter beschikking en maken de overstap naar duurzame energie. De nieuwe doelstelling van 250.000 vierkante meter in 2024 is ambitieus en uitdagend, want niet alle daken in de Amsterdamse haven zijn geschikt voor zonnepanelen. Daarnaast moet ook het elektriciteitsnet worden verzwaard. We geloven dat dit haalbaar is. Een transitie is niet altijd makkelijk, maar we moeten nu écht stappen zetten.’
Zie ook: Steeds Meer Zonnepanelen In Amsterdamse Haven - Zonnedak Met 10.000 Zonnepanelen op Distributiecentrum Ter Haak Amerikahaven Amsterdam – Groot Zonnedak Met 41.114 Zonnepanelen op Vijf Daken van CWT in Amsterdam by KiesZon – Havenwind: Windenergie Uit Amsterdamse Afrikahaven by Amsterdam Energie | Om en Eneco
Erik van Erne zegt:
15 september 2021 om 19:55 | Permalink
Havengebied neemt grootste aandeel windmolens in Amsterdam voor zijn rekening
Vóór 2030 wil Amsterdam minstens 50 megawatt extra elektriciteit opwekken met windmolens binnen de gemeentegrenzen.
De helft van dat vermogen, 25 megawatt wordt dan opgewekt in en rond het havengebied. Voor de andere helft van de windmolens die nog in Amsterdam moeten worden geplaatst, wordt ruimte gezocht in de windzoekgebieden.
25 megawatt komt neer op circa 8 windmolens van het type dat het meest voorkomt in Nederland. Dat zijn windmolens van 3 megawatt per stuk. Maar het kunnen ook meer windmolens zijn met een kleiner vermogen of juist minder windmolens met een groter vermogen.
Een groot deel van het havengebied valt onder het Havenbedrijf Amsterdam. Het Havenbedrijf gaat zich inspannen om 10 megawatt aan windmolens in zijn gebied te plaatsen. Voor de overige 15 megawatt kijkt de gemeente naar het (haven)gebied op en rond de Sloterdijken. Daar zijn al 4 nieuwe windmolens op het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie gepland, die meetellen in het totaal.
Omdat het Havenbedrijf ook ruimte nodig heeft voor andere functies, is de ruimte in de haven beperkt. Zo zijn er plannen voor de opwek, opslag en overslag van andere duurzame energiebronnen en -dragers zoals waterstof. Maar er is ook ruimte nodig voor de vestiging van nieuwe (circulaire) bedrijven.
In het gebied rond de Noorder IJ-plas en het Cornelis Douwesterrein hebben de energiecoöperaties Amsterdam-Wind en NDSM-energie het initiatief genomen om windmolens te plaatsen. Hiervoor is pasgeleden een participatieplan gemaakt in overleg met omwonenden. Dit gebied was in 2012 al aangewezen als een wenselijk gebied voor het plaatsen van windmolens.