Het is weer Wintertijd 2021: In De Nacht van Zaterdag 30 oktober op Zondag 31 oktober 2021
Geschreven op 20-10-2008 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Energie en BesparingUpdate 8 maart 2021: Zolang er nog geen besluit is genomen blijft alles bij het oude. Dat betekent dat we in de nacht van zaterdag 30 oktober 2021 op op zondag 31 oktober 2021 de klok weer een uurtje terug gaan zetten naar Wintertijd.
Op 31 oktober is het trouwens ook weer tijd voor De Nacht van de Nacht 2021 in Nederland. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie. In de nacht van zaterdag 26 maart 2022 op zondag 27 maart 2022 gaat de klok dan weer een uur vooruit naar de Zomertijd.
8 maart 2020: Zolang er nog geen besluit is genomen blijft alles bij het oude. Dat betekent dat we in de nacht van zaterdag 24 oktober 2020 op op zondag 25 oktober 2020 de klok weer een uurtje terug gaan zetten naar Wintertijd.
Op 24 oktober is het trouwens ook weer tijd voor De Nacht van de Nacht 2020 in Nederland. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie. In de nacht van zaterdag 27 maart 2021 op zondag 28 maart 2021 gaat de klok dan weer een uur vooruit naar de Zomertijd.
Bij de overgang naar de wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op, waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.
Het nut van het twee keer per jaar de klok een uurtje verzetten, ontgaat mij volledig. De voordelen zijn er. De nadelen ook. Maar dat wisten we allang van Johan Cruijff. Er zit helaas niets anders op voor u en mij dan alle klokken weer even gelijk zetten. En vergeet u niet om de tijdklok van bijvoorbeeld uw cv-installatie ook gelijk even op de winterstand te zetten. Veel tijdklokken zijn voorzien van een klein knopje dat u alleen maar even hoeft in te drukken. Volgend jaar is het in de nacht van zaterdag 30 oktober 2021 op zondag 31 oktober 2021 weer zover.
19 december 2018: Nederlanders hebben een lichte voorkeur voor wintertijd. Altijd wintertijd heeft de voorkeur van 41% van de Nederlanders, vooral vanwege het bio- en slaapritme. Ook stellen zij zoveel mogelijk harmonisatie met omringende landen op prijs.
Op nummer twee eindigt permanente zomertijd met 27% en op drie het huidige systeem van het verzetten van de klok met 24%.
Dit blijkt uit de representatieve flitspeiling die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse zaken heeft laten uitvoeren onder bijna 2000 Nederlanders. Uit de flitspeiling blijkt dat het onderwerp sterk leeft onder de bevolking. De flitspeiling is één van de bouwstenen waarop het kabinet haar keuze gaat baseren, net als multidisciplinair onderzoek en gesprekken met sectoren en experts.
Altijd wintertijd oftewel standaardtijd wordt gezien als beter voor het bio- en slaapritme. Ook ‘altijd zomertijd’ heeft meer tegenstanders dan voorstanders vooral vanwege de donkere ochtenden in de winter. De keuze voor het huidige systeem van het verzetten van de klok wordt als onhandig ervaren en slechter voor het ritme van mens en dier.
Een gelijk systeem met naburige landen krijgt de meeste steun onder de bevolking, vooral om economische redenen, vanwege voordelen bij het reizen en werken over de grens. De steun voor dezelfde tijd als naburige landen daalt als mogelijke voor- en nadelen worden voorgelegd en afgewogen. De daling lijkt vooral te komen doordat men zich beter gaat realiseren dat Nederland dan niet zelf kan beslissen welk tijdsysteem het invoert, aldus het rapport.
Aanleiding voor de flitspeiling en de interviews is het voorstel van de Europese Commissie om een einde te maken aan de huidige omschakeling van de klok in het voorjaar en najaar. De lidstaten stellen zelf hun standaardtijd vast die dan gedurende het hele jaar geldt. Het kabinet onderzoekt daarom welke van de drie opties hij het beste vindt: handhaving van het huidige systeem, ‘permanente zomertijd’ of ‘permanente wintertijd’.
Uit de interviews met vertegenwoordigers van sectoren blijkt dat het huidige systeem van zomer- en standaardtijd nauwelijks problemen oplevert. Vanuit praktisch en economisch oogpunt zit men niet te wachten op een aanpassing want aanpassingen kosten geld en verhogen de kans op fouten. Met name de internationale opererende sectoren onderstrepen het belang van een harmonisatie van de tijd binnen dezelfde tijdzone, omdat men anders vreest voor productiviteitsverlies.
Diverse sectoren willen nader onderzoek naar de effecten op onder andere gezondheid en veiligheid, voordat zij een standpunt innemen. En de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen vindt dat voor een multidisciplinaire onderbouwing van de keuze van het kabinet een breder scala aan disciplines en perspectieven nodig is. Minister Ollongren wil daarom verder onderzoeken wat de drie keuzes betekenen, waarbij in ieder geval ook wordt gekeken naar de financiële gevolgen, grenseffecten en het milieu. De problematiek in de grensregio’s heeft speciale aandacht van minister Ollongren. Het kabinet neemt later een standpunt in wanneer ook deze resultaten bekend zijn.
In de nacht van zaterdag 26 oktober 2019 op zondag 27 oktober 2019 gaat de klok weer naar wintertijd. Om 03.00 uur wordt de klok weer een uur teruggezet naar 02.00 uur. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie.
20 oktober 2018: Het kabinet vindt de zomer- en wintertijd een belangrijk onderwerp dat enorm leeft onder de Nederlanders. Sinds het voorstel van de Commissie is het een onderwerp van maatschappelijke discussie. Over het al dan niet verzetten van de klok hebben veel mensen een opvatting. Dat is ook logisch want het raakt mensen - van jong tot oud - in hun dagelijkse leven.
Het kabinet vindt het positief dat de Europese Commissie dit onderwerp agendeert. Het kabinet zal bij de nadere standpuntbepaling door middel van een peiling onder Nederlanders de maatschappelijke opvattingen meewegen.
Nederland ziet voordelen in een zoveel mogelijk geharmoniseerd tijdsysteem in de Europese Unie. Het kabinet ziet daarvoor twee opties. Naast het huidige systeem met wisseling tussen zomertijd en wintertijd, is dat permanente wintertijd (ofwel ‘standaardtijd’) en permanente zomertijd.
Het kabinet hecht in het bijzonder aan afstemming met de naburige landen, waaronder de Benelux en Duitsland. Nederland zal de Europese Commissie ook vragen zo spoedig mogelijk een impact assessment uit te voeren om de (o.a. financiële) gevolgen van het voorstel te kunnen beoordelen. Het kabinet vindt dat de Europese Commissie nu onvoldoende duidelijk maakt wat de exacte voor- en nadelen van de diverse keuzes zijn en vraagt om een betere inhoudelijke onderbouwing.
De snelheid waarmee de Europese Commissie deze wijziging wil doorvoeren acht Nederland niet voldoende realistisch. Om voor 1 april 2019 Europese overeenstemming te realiseren en een wetswijziging in Tweede en Eerste Kamer te bespreken evenals een zorgvuldige implementatie is meer tijd nodig.
Denkt u er even aan dat het binnenkort weer wintertijd wordt. In de nacht van zaterdag 27 oktober 2018 op zondag 28 oktober 2018 wordt om 03.00 uur de klok weer een uur teruggezet naar 02.00 uur. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie.
Op 28 oktober is het trouwens ook weer tijd voor De Nacht van de Nacht 2018 in Nederland.
20 september 2018: Nederland, België en Luxemburg streven ernaar ook in de toekomst dezelfde tijdzone te hebben. Daarover zijn de premiers Mark Rutte, Charles Michel en Xavier Bettel het in principe eens.
Ze willen de inwoners van de Benelux vragen naar hun voorkeuren over de invoering van de zomer- of wintertijd als standaardtijd. Ook willen de drie landen gaan proberen andere EU-landen bij hun plannen te betrekken, zoals Frankrijk, Duitsland en Italië. Ik zou zeggen: betrek alle EU-landen bij de plannen en probeer ervoor te zorgen dat alle EU-landen kiezen voor dezelfde tijdszone.
12 september 2018: De Europese Commissie gaat een einde maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Lidstaten van de Europese Unie (EU) moeten uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel laten weten of ze willen overschakelen op permanente zomer- of wintertijd.
Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar de zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug.
Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar op 27 oktober 2019 voor de laatste keer een uur achteruit. Typisch voorbeeld van hoe het er in Europa aan toe gaat. Alle landen mogen zelf kiezen, waardoor er vele tijdsverschillen gaan ontstaan. Lijkt mij toch veel beter als alle EU landen kiezen voor dezelfde tijdszone. Dus allemaal over naar wintertijd, of allemaal over naar zomertijd.
Het Nederlandse kabinet zal binnen enkele weken een oordeel over het plan vellen.
Update 31 augustus 2018: De Europese Commissie wil vandaag nog beslissen over de afschaffing van de zomer- en wintertijd. Daarna moeten ook de lidstaten en het Europees Parlement akkoord gaan.
De Europese Commissie zou tot het besluit zijn gekomen nadat de resultaten van een Europese enquête bekend werden. In een online enquête onder 4,6 miljoen Europeanen vond 80 procent dat de zomertijd de permanente tijd moet worden.
In de EU loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Dit jaar wordt de klok op 28 oktober teruggezet naar de wintertijd, wat officieel de standaardtijd is.
Denkt u er even aan dat het binnenkort weer wintertijd wordt. In de nacht van zaterdag 27 oktober 2018 op zondag 28 oktober 2018 wordt om 03.00 uur de klok weer een uur teruggezet naar 02.00 uur. De wintertijd geldt voor alle landen van de Europese Unie.
Op 28 oktober is het trouwens ook weer tijd voor De Nacht van de Nacht 2018 in Nederland.
De Nederlandse Ministerraad heeft besloten dat de zomertijd ingaat in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. In het laatste weekend van maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet en begint de zomertijd.
Bij de overgang naar de wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op, waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. Het weer stoort zich uiteraard niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt.
Het nut van het twee keer per jaar de klok een uurtje verzetten, ontgaat mij volledig. De voordelen zijn er. De nadelen ook. Maar dat wisten we allang van Johan Cruijff. Er zit helaas niets anders op voor u en mij dan alle klokken weer even gelijk zetten. En vergeet u niet om de tijdklok van bijvoorbeeld uw cv-installatie ook gelijk even op de winterstand te zetten. Veel tijdklokken zijn voorzien van een klein knopje dat u alleen maar even hoeft in te drukken. Volgend jaar is het in de nacht van zaterdag 26 oktober 2019 op zondag 27 oktober 2019 weer zover.
Don zegt:
25 oktober 2010 om 07:46 | Permalink
Er is eens ooit sprake geweest van afschaffing van winter en zomertijd.
Het gaat volledig tegen de natuur in, in de ruimste zin van het woord.
Gaat die afschaffing ooit nog eens gebeuren ?
groet Don
bk zegt:
25 oktober 2010 om 15:35 | Permalink
nou nee
Erik van Erne zegt:
30 oktober 2010 om 09:47 | Permalink
Dubbele Zomertijd beter dan Wintertijd
De volksgezondheid zou er wel bij varen als de klok komend weekeinde niet een uur wordt teruggezet. Sterker nog, in het voorjaar zou de klok eigenlijk nóg een uur vooruit moeten. Mensen houden dan veel meer tijd over om buiten actief te zijn. Zo’n dubbele zomertijd zou volwassenen driehonderd uur extra daglicht geven en kinderen tweehonderd uur.
Bron: De Telegraaf
Erik van Erne zegt:
30 oktober 2010 om 23:50 | Permalink
Waarom hebben we wintertijd?
Laten we één ding voorop stellen: wintertijd is onze standaardtijd die maar vijf maanden per jaar duurt. Zomertijd, die in het laatste weekend van maart ingaat, wijkt af. Afschaffen van wintertijd is dus eigenlijk het afschaffen van de standaardtijd.
Erik van Erne zegt:
28 november 2010 om 11:46 | Permalink
Winter in Europa begint al vroeg in 2010
De winter heeft z’n intrede gedaan in Europa. Niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen viel de eerste sneeuw van het jaar. De Britten hebben te maken met de zwaarste sneeuwval in zeventien jaar die al zo vroeg in het jaar valt. Ook in delen van Frankrijk heeft het flink gesneeuwd.
In Estland is het al bijzonder koud met twintig graden vorst en er viel een dik pak van bijna veertig centimeter sneeuw. In Polen is het koud en wit en er wordt al volop geskied.
hns zegt:
30 oktober 2011 om 00:15 | Permalink
iedereen die zeurt over de winter-/zomer-tijd moet niet zeuren
jan pieter van kooiman zegt:
30 oktober 2011 om 08:36 | Permalink
hou laat is het eigenlijk XD ik wil het graag weten groeten Jan Pieter van Kooiman
cashindra zegt:
5 november 2011 om 22:13 | Permalink
ik vind het zomertijd en wintertijd gewoon onzin.
Erik van Erne zegt:
26 oktober 2012 om 13:15 | Permalink
Daylight Saving Time Explained
Rene zegt:
27 november 2012 om 17:55 | Permalink
Afschaffen die wintertijd, wat standaard tijd, ook door de mens uitgevonden. Vinden we toch wat nieuws uit! Voordelen wintertijd? Energie besparing, zodat ik ‘s avnonds mijn verlichting een uur eerder inschakel! En de bedrijven, rijdt eens door Pernis, Botlek of langs DSM, daar is de verlichting 24 uur aan.
Ik weet niet wie de wintertijd kan verdedigen.
Erik van Erne zegt:
24 november 2017 om 17:47 | Permalink
Hoe Werkt de Biologische Klok?
De mens heeft een geavanceerde biologische klok. Ons lichaam weet precies wanneer het tijd is om te gaan slapen, en om weer wakker te worden. Die klok bevindt zich niet alleen in onze hersenen - zelfs de kleinste cellen hebben een 24-uurs ritme. Cardioloog dr. Linda van Laake doet onderzoek naar het dag- en nachtritme van hartcellen. Hoe helpt die kennis ons betere medische behandelingen te ontwikkelingen?
Erik van Erne zegt:
29 oktober 2020 om 13:20 | Permalink
Mooi Was Die Tijd by Corry Konings