Jan Terlouw Innovatieprijs 2020 En Ambitieprijs 2020: De Winnaar In 2019 Was ClimateBooster
Geschreven op 7-7-2017 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Cradle to Cradle - Circulair, Energie en BesparingUpdate 2 maart 2020: De inschrijving voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2020 is geopend.
De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor duurzame en innovatieve ondernemingen die sinds 2011 jaarlijks door Kiemt wordt uitgereikt. Hiermee stimuleert Kiemt ondernemers die met duurzame innovaties de maatschappij toekomstbestendig maken. De prijs is een erkenning aan deze visionairs.
Dit jaar reikt Jan Terlouw de prijs voor de meest innovatieve en duurzaamste ondernemer van Oost-Nederland voor de tiende keer uit. Een mooi jubileum dat zal plaatsvinden op The Future of Us op 1`5 mei 2020. The Future of Us is het grootste netwerkfestival over innovaties en duurzaamheid in Oost-Nederland.
“Het is zeer eervol voor me dat mijn naam aan de innovatieprijs is verbonden. We zullen de eerste helft van deze eeuw moeten leren duurzaam te handelen. Daar is een gezamenlijke inspanning van wetenschap/technologie, bedrijfsleven, consumenten en politiek voor nodig. Ik hoop en vertrouw dat het instellen van de prijs daar een positieve bijdrage aan zal leveren. Laat het zijn als een sneeuwbal, die groeit naarmate hij verder rolt” aldus Jan Terlouw.
Innovatieve ondernemers in Oost Nederland die zich bezighouden met de energietransitie en/of de circulaire economie kunnen zich tot 5 april 2020 opgeven.
Alle nominaties worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waaronder innovativiteit, duurzaamheid, de (huidige en potentiële) economische waarde en de kwaliteiten van de onderneming in het innovatietraject. Bij de ambitieprijs wordt tevens gekeken naar het stappenplan tot marktintroductie van de innovatie.
Om voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2020 in aanmerking te komen, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen: De innovaties moeten tussen 2018 en 2020 op de markt zijn geïntroduceerd. Het gaat om een innovatie op het terrein van Energie- en Milieutechnologie, Biobased Economy of Circulaire Economie. De onderneming moet in de regio Oost-Nederland gevestigd zijn en de ontwikkeling van de innovatie moet daar ook (deels) plaatsvinden. De innovatie mag niet eerder genomineerd zijn voor deze prijs.
Het programmamanagement van Kiemt screent elke nominatie op de algemene criteria voor deelname. Medio april worden de genomineerden geselecteerd. Op The Future of Us presenteren alle genomineerden hun innovaties voor een expertcomité die vervolgens de winnaars kiest. Het beoordelende expertcomité bestaat uit vier vertegenwoordigers van participanten uit het Kiemt-netwerk onder voorzitterschap van Jan Terlouw.
3 oktober 2019: ClimateBooster wint de Jan Terlouw Innovatieprijs 2019. Tijdens het Kiemt-Congres op 30 september koos een vakjury uit drie genomineerden, Save Plastics, Be O Bottle en ClimateBooster de winnaar.
Jan Terlouw reikte zelf de prijs uit aan Henk de Beijer, directeur van ClimateBooster. “De ClimateBooster maakt de energietransitie tastbaar en is voor iedereen, ook mensen met een kleine portemonnee betaalbaar”, aldus Jan Terlouw.
ClimateBooster won met de Jan Terlouw Innovatieprijs 2019 tevens een cheque van 10.000 euro. Stichting Kiemt reikte deze prijs voor de negende keer uit. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. De prijs geeft de winnaar een extra stimulans doordat de innovatie in de spotlights wordt gezet.
Met de ClimateBooster levert Henk de Beijer een ventilator die eenvoudig aan een radiator is te bevestigen. Het energiegebruik daalt onmiddellijk en de bekende CV is klaar voor lage temperatuurverwarming, onmisbaar in onze energietransitie. ClimateBooster sprong eruit vanwege hun integrale aanpak, ze zetten het abstracte van de energietransitie om in een praktische en betaalbare toepassing.
Naast de hoofdprijs reikte de jury onder voorzitterschap van Jan Terlouw ook de Ambitieprijs uit. Uit de genomineerden (CaffeInk, Saint Trofee en Wattage) koos de jury voor CaffeInk, een start-up die hard aan de weg timmert en uit koffiedrab ecologische pigment haalt. De ambitieprijs omvat 5.000 euro aan prijzengeld en 5 dagen advies/ondersteuning door Kiemt.
30 juni 2019: Ben jij de ondernemer die met duurzame innovaties de energietransitie of de circulaire economie dichterbij brengt? Of ken je die ondernemer? Geef je dan op voor de Jan Terlouw Innovatieprijs!
Maandag 30 september wordt op het Kiemt Congres voor de achtste keer de Jan Terlouw Innovatieprijs uitgereikt. Met de prijs geeft Kiemt duurzame, innovatieve ondernemers een boost. Opgeven kan tot en met zondag 18 augustus. Het is ook zeker mogelijk andere ondernemingen te nomineren. U kunt hier inschrijven.
1 oktober 2018: Time Shift Energy Storage wint de Jan Terlouw Innovatieprijs 2018. Tijdens het Kiemt congres op 1 oktober is uit drie genomineerden Time Shift Energy Storage door de vakjury als winnaar gekozen. De prijs is uitgereikt door Jan Terlouw. Casper Scheltinga van Time Shift Energy Storage was in de wolken: “Dit helpt ons om te groeien en nieuwe mensen aan te nemen uit de regio.”.
Naast de Jan Terlouw Innovatieprijs is ook de Ambitieprijs, een geldbedrag van 5.000 euro, uitgereikt. Green Minerals is de winnaar van de Ambitieprijs. Naast het prijzengeld wint Green Minerals vijf dagen advies & ondersteuning door Kiemt en gratis huisvesting voor de startup.
7 september 2018: BLUE-tec, CarbonOro en Time Shift Energy zijn dit jaar de genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs. De prijs is een initiatief van stichting Kiemt waarmee innovaties op het gebied van duurzaamheid worden ondersteund. De winnaar ontvangt 10.000 euro aan prijzengeld.
Voor de prijs gelden verschillende criteria. Zo moet het gaan om een tastbare innovatie op het gebied van Energietransitie en Circulaire Economie die in de regio Oost-Nederland is bedacht en wordt uitgevoerd. De potentiële economische impact van de innovatie staat bij de prijs centraal.
BLUE-tec sprong in het oog, omdat zij zwaar vervuild industriewater reinigen en hergebruiken met behulp van membraantechnologie. CarbonOro onderscheidt zich door CO2 te verwijderen uit gassen. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld biogas omzetten naar groen gas. Time Shift Energy Storage heeft industriële energieopslag systemen waarmee zij duurzame energie zoals windenergie op kunnen slaan.
De bedrijven zullen zichzelf nog moeten presenteren tegenover de vakjury. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Kiemt Najaarscongres op maandagmiddag 1 oktober 2018. De prijs zal door Jan Terlouw worden uitgereikt.
Naast de innovatieprijs wordt ook de ambitieprijs uitgereikt. Deze prijs is bedoeld voor kleine bedrijven met nog niet uitgevoerde innovaties. De ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies & ondersteuning door Kiemt en gratis huisvesting voor de startup. Hiervoor zijn de Groene Wijkstroom, Green Minerals en Wattsun genomineerd.
10 oktober 2017: Solar Energy Booster is de winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 en heeft daarmee een cheque van 10.000 euro ontvangen. Tijdens het Kiemt-Najaarscongres op 9 oktober is uit drie genomineerden Solar Energy Booster door de vakjury als winnaar gekozen.
De Solar Energy Booster maakt gebruik van PV-T. De toepassing van PV-T optimaliseert het gebruik van het beschikbare dakoppervlak omdat uit dezelfde vierkante meter zowel elektriciteit als warmte wordt geoogst. Door de thermische energie en extra opgewekte elektriciteit te voeden aan een warmtepomp kan een modern gebouw zonder aardgas worden verwarmd. Het PV-T paneel kan dus dienen als een gecombineerde vervanger voor zowel gas als stroom.
Naast de Jan Terlouw Innovatieprijs is ook de Ambitieprijs, een geldbedrag van 5.000 euro, uitgereikt. Exergy Storage met de nieuwe NaSTOR batterijtechnologie is de winnaar van de Ambitieprijs. Naast het prijzengeld wint Exergy Storage vijf dagen advies & ondersteuning door Kiemt en gratis huisvesting voor de startup.
25 augustus 2017: De genomineerden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs zijn bekend. Uit meer dan 25 inzendingen heeft de vakjury voor twee categorieën drie innovaties geselecteerd. De vakjury is onder de indruk van zowel de hoge kwaliteit als de innovativiteit van de inzendingen.
De Jan Terlouw Innovatieprijs is een initiatief van stichting Kiemt en wordt dit jaar voor de zesde maal uitgereikt. Met deze prijs wil Kiemt innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van duurzame Energietransitie en Circulaire Economie in Oost-Nederland extra ondersteunen.
De Jan Terlouw Innovatieprijs omvat 10.000 euro prijzengeld en ruime media-aandacht. De ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld, 5 dagen advies & ondersteuning door Kiemt en gratis huisvesting voor de startup.
De genomineerden in de categorie Jan Terlouw Innovatieprijs zijn:
1. Bluecon International – Zuivering van huishoudelijk afvalwater
2. Solar Energy Booster – Booster voor PV-panelen
3. HyMove – Efficiënt brandstofcelsysteem voor bus en truck
De genomineerden in de categorie Ambitieprijs zijn:
1. Exergy Storage – Nieuwe NaSTOR batterijtechnology
2. Fransen Technical Services – Smart Trolley Grid
3. 24-7 Nature Power – Van emissies naar energie
Voordat de winnaars worden gekozen, moeten zij nog één horde nemen. Ten overstaande van een vakjury onder leiding van Jan Terlouw moeten de genomineerden een korte pitch geven over hun innovatie, een pittig vraaggesprek ondergaan en hun innovatie door middel van een film presenteren aan het publiek. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Kiemt Najaarscongres op maandagmiddag 9 oktober 2017.
7 juli 2017 Innovatieve duurzame ondernemers kunnen zich tot zaterdag 12 augustus 2017 aanmelden voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017. Deze jaarlijkse prijs is door stichting Kiemt in 2011 in het leven geroepen om (duurzame) innovaties en nieuwe bedrijvigheid in Oost Nederland een extra impuls te geven. Eind augustus 2017 maakt een expertcomité de genomineerden van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 bekend.
Er zijn een aantal selectiecriteria om voor de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 in aanmerking te komen. Het moet gaan om een (letterlijk) tastbare innovatie op het terrein van Energie- en Milieutechnologie, Biobased Economy (BBE) of Circulaire Economie (CE). De huidige en potentiële economische waarde die de innovatie vertegenwoordigt staat centraal. De onderneming moet in de regio Oost-Nederland gevestigd zijn en de ontwikkeling van de innovatie moet daar ook (deels) plaatsvinden. Een innovatie mag niet eerder genomineerd zijn voor deze prijs.
De Jan Terlouw Innovatieprijs richt zich op bewezen excellentie, als erkenning voor ondernemers die succesvol zijn in het ontwikkelen van innovaties. Ondernemers die hun innovatie tussen 2015 tot heden in de markt hebben geïntroduceerd, of dit op korte termijn zullen doen, komen in aanmerking. De hoofdprijs omvat 10.000 euro prijzengeld en ruime media-aandacht.
Naast deze hoofdprijs is er een ambitieprijs. Deze prijs is bedoeld als aanmoediging, gericht op startups en klein MKB (max. 10 werknemers) die werken aan de ontwikkeling van duurzame innovaties, maar die nog in een vroegere fase van ontwikkeling zitten. De ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld, vijf dagen advies en ondersteuning door Kiemt en huisvesting voor de startup.
Uitreiking van de Jan Terlouw Innovatieprijs 2017 vindt plaats tijdens het GreenTech Week 2017 van zaterdag 7 tot en met vrijdag 13 oktober. De genomineerden worden eind augustus bekend gemaakt. Tijdens het najaarscongres van Kiemt maakt het expertcomité de winnaars bekend. Het beoordelende expertcomité bestaat uit vier vertegenwoordigers van (hoofd)participanten uit het Kiemt netwerk onder voorzitterschap van Jan Terlouw.
“Het is zeer eervol voor me dat mijn naam aan de innovatieprijs is verbonden. We zullen de eerste helft van deze eeuw moeten leren duurzaam te handelen. Daar is een gezamenlijke inspanning van wetenschap/technologie, bedrijfsleven, consumenten en politiek voor nodig. Ik hoop en vertrouw dat het instellen van de prijs daar een positieve bijdrage aan zal leveren. Laat het zijn als een sneeuwbal, die groeit naarmate hij verder rolt”. Jan Terlouw.