Energielandgoed Wells Meer In Bergen (L): Zonnepanelen, Biomassateelt En Windturbines
Geschreven op 11-9-2019 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en BesparingUpdate 15 december 2021: De bouw van het eerste deel van het grootste zonnepark van Nederland start naar alle waarschijnlijkheid in 2025.
Het is onderdeel van Energielandgoed Wells Meer dat ook windmolens zal herbergen.
Het energielandgoed dat ten oosten van het Nationaal Park De Maasduinen komt te liggen in de Limburgse gemeente Bergen wordt 444 hectare groot.
Het bestaat niet alleen uit 265 hectare aan zonnevelden, maar herbergt bij de oplevering ook windmolens en 175 hectare (nieuwe) natuur.
7 december 2020: De provincie Limburg en het college van burgemeester en wethouders van Bergen hebben overeenstemming bereikt over de aankoop van de gronden door de gemeente voor Energielandgoed Wells Meer.
De overeenkomst behelst de aankoop van alle provinciale bezittingen, met uitzondering van de N271, binnen de gemeente. In totaal gaat het om 475 hectare grond en diverse opstallen.
De koopovereenkomst is inmiddels onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad getekend. Op 15 december neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de aankoop van de gronden, waarna uiterlijk 31 december 2020 de akte bij de notaris passeert.
Nu de gemeente de gronden in bezit krijgt, is er meer regie op belangrijke projecten mogelijk zoals de realisatie van Energielandgoed Wells Meer. In Bergen verrijst in de komende jaren binnen dit landgoed het grootste zonnepark van Nederland.
De Limburgse gemeente heeft inmiddels de wind volop in de zeilen bij de ontwikkeling van het project. Dit energielandgoed – dat ten oosten van het Nationaal Park De Maasduinen komt te liggen – wordt 444 hectare groot. Het bestaat niet alleen uit 265 hectare aan zonnevelden, maar herbergt bij de oplevering ook windmolens en 175 hectare (nieuwe) natuur.
Volgens planning wordt in februari 2021 het nieuwe bestemmingsplan voor het Energielandgoed vastgesteld. Voor de gebiedsontwikkeling ‘Groene Rivier’ werken alle betrokken partijen aan de totstandkoming van een afsprakenkader dat geldt voor de diverse maatregelen waar de gemeente de komende jaren aan gaat werken.
11 september 2019: De gemeente Bergen is bezig met de ontwikkeling van een energielandschap: Energielandgoed Wells Meer. Een grootschalig en robuust gebied van ongeveer 400 hectare waar duurzame energie opgewekt wordt met zonnepanelen, biomassateelt en windturbines.
Door energieopwekking in dit gebied te concentreren, kan er een enorme kwaliteitsimpuls in het gebied worden gerealiseerd. De grondoppervlakte wordt zoveel mogelijk voor meer dan één doel gebruikt, zodat landbouwgronden zo min mogelijk verloren gaan.
De realisatie van het Energielandgoed Wells Meer speelt een belangrijke rol in het behalen van de doelstelling: gemeente Bergen in 2030 energieonafhankelijk.
Het is van groot belang dat het Energielandgoed Wells Meer past in het huidige landschap. Dit betekent niet dat we het Energielandgoed willen verstoppen, we willen er juist een aantrekkelijk en interessant gebied van maken. Landbouwgrond gaat zo min mogelijk verloren bij de realisatie van het Energielandgoed. We onderzoeken de mogelijkheden en kiezen zo veel als mogelijk voor meervoudig ruimtegebruik. We willen zo veel mogelijk mensen betrekken bij het project. Dit bekent dat inwoners een rol kunnen hebben in de ontwikkeling en duurzame energie kunnen afnemen. Energielandgoed Wells Meer is van en voor Bergen. Het Energielandgoed moet voor iedereen toegankelijk en te bezoeken zijn. Het is onderdeel van de lokale maatschappij. In de ontwikkeling is er ruimte voor toerisme, educatie en innovatie.
Bergen wil op het gebied van energietransitie de eerste energieonafhankelijke gemeente van Limburg worden. Om die doelstelling te behalen is het van belang om energie te besparen én energie op kleine en grote schaal op te wekken. Energie kan op kleine schaal worden opgewekt door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen op daken. Er is alleen te weinig dakoppervlakte beschikbaar om genoeg energie op te wekken om de doelstelling te behalen. Energieopwekking op grote schaal is hard nodig. 50% van onze doelstelling wordt behaald door de realisatie van Energielandgoed Wells Meer.
Binnen de gemeente Bergen is voldoende ruimte om een energielandschap te realiseren. Uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat de locatie Wells Meer, met een oppervlakte van ongeveer 400 hectare, uitstekend geschikt is. Door de grootschalige opwekking op één locatie te concentreren, kunnen andere waardevolle en/of kwetsbare gebieden zoals Nationaal Park De Maasduinen, bespaard blijven.
Op 9 september hebben de Gemeente Bergen, Enexis Netbeheer en TenneT TSO B.V. een intentieovereenkomst getekend waarin de partijen vastleggen de benodigde energie-infrastructuur voor het Energielandgoed Wells Meer tijdig aan te leggen en in werking te stellen. Dit betekent dat de partijen zich inspannen om, zodra het eerste initiatief in Energielandgoed Wells Meer elektriciteit gaat opwekken, dit zo snel mogelijk op het elektriciteitsnet kan worden aangesloten. Met het tekenen van deze overeenkomst laten Enexis Netbeheer en TenneT zien dat zij deze transitie naar een duurzame energievoorziening willen faciliteren.
Nog niet eerder hebben Enexis Netbeheer en TenneT in zo’n vroeg stadium een intentieovereenkomst ondertekend met een gemeente voor het aanleggen van energie-infrastructuur voor een duurzaamheidsproject. Wethouder Splinter van Gemeente Bergen ziet het tekenen van deze overeenkomst dan ook als een mijlpaal in de ontwikkeling van Energielandgoed Wells Meer: “Ik ben verheugd over deze belangrijke stap richting het bereiken van onze energieambitie. Hiermee brengen we als eerste gemeente in Nederland onze inwoners dichter bij energieonafhankelijkheid.” Robert Kuijk, manager grid development and strategy Van TenneT: “Gemeente Bergen laat met het Energielandgoed Wells Meer zien hoe de gemeente zelf verantwoordelijkheid neemt in de energietransitie. TenneT heeft en voelt samen met Enexis Netbeheer de verantwoordelijkheid om dit plan goed te faciliteren. We kijken uit naar een vruchtbare samenwerking.”
Zie ook: Energielandgoed Wells Meer in Bergen: Concentratie van Duurzame Energieopwekking - ShiftLimburg: Nieuw Platform Voor Duurzaam En Innovatief Ondernemen In Limburg