Busstation Schiphol Noord Bekroond met ARC15 Innovatie Award: Zonnepanelen en LED-Verlichting
Geschreven op 25-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Energie en Besparing, LichtHet project Busstation Schiphol Noord van architectenbureau Claessens Erdmann, Schiphol Real Estate en Heijmans is winnaar van de ARC15 Innovatie Award 2015.
De ARC15 Innovatie Award wil veelbelovende ideeën, producten en processen stimuleren die vernieuwend én haalbaar zijn en die relevant zijn voor de opgaven van transformatie en herbestemming.
Doel van de prijs is het versterken van het draagvlak onder innovatie en het stimuleren van experiment en vernieuwing.
De ARC15 Innovatie Award is dit jaar voor de eerste maal uitgereikt. De jury rept van een ambitieus project dat de oorspronkelijke constructie op een nieuwe plek een derde leven geeft.
Tegelijkertijd prijst de jury de eenvoud waarmee het hergebruik van de spanten is uitgevoerd.
Ook het zelf voorzienende karakter van het busstation spreekt toto de verbeelding. De 440 zonnepanelen op het dak leveren de energie die nodig is voor de verlichting.
Zowel binnen als buiten is interactieve LED-verlichting toegepast. De jury looft ten slotte dat door het hergebruik dit culturele erfgoed een extra waarde heeft gekregen.
Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastrctuur en Milieu opende in mei het nieuwe busstation Knooppunt Schiphol-Noord. Het busstation heeft acht haltes, verknoopt de verschillende buslijnen in de Schipholregio en biedt reizigers overstapmogelijkheden in alle richtingen. Het station heeft een bijzondere overkapping waar een vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog voor is hergebruikt.
Het station is een ware blikvanger door de bijzondere overkapping. De vliegtuighangar uit de Tweede Wereldoorlog werd begin jaren ’40 gebouwd in Groot-Brittannië en is in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam. Het busstation heeft zowel binnen als buiten LED-verlichting en heeft 440 zonnepanelen op het dak.
Schiphol Duurzaam: 167 Elektrische Tesla Model S Elektrische Taxi’s op Schiphol Airport - Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, De Elektrische Vuilniswagen Binkie – Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, Afvalscheiding – Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, Bagagetrekker op Waterstof – Schiphol Duurzaam: TransPort, het Eerste LEED Platinum Kantoorgebouw van Nederland – Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, Duurzame Verlichting – Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, De Elektrische Tazzari – Schiphol Duurzaam: Duurzame Initiatieven op Schiphol Airport, Schiphollucht steeds frisser - Schiphol Duurzaam: 35 Elektrische Bussen op Amsterdam Airport Schiphol in Gebruik Genomen - Green Deal: Olifantgras in Omgeving Schiphol Als Biomassa Grondstof Voor Duurzame Energie
Tags: Hergebruik-Kringloop
Erik van Erne zegt:
26 november 2015 om 14:42 | Permalink
ARC15 Architectuur Award: Vincent van Duysen met TR Residence in Knokke
Erik van Erne zegt:
26 november 2015 om 14:51 | Permalink
Winnaar ARC15 Detail: Vlotwateringbrug door NEXT Architects
Erik van Erne zegt:
26 november 2015 om 14:53 | Permalink
Winnaar ARC15 Meubel Award: Co-worker
Erik van Erne zegt:
17 april 2019 om 16:00 | Permalink
ARC19 Awards Van Start by De Architect
Op 7 november 2019 reikt de Architect in Amsterdam de ARC19 Awards uit. Deelnemers kunnen vanaf nu projecten insturen voor de categorieën Architectuur, Interieur, Meubel, Detail, Development en Innovatie. Nieuw dit jaar is de ARC19 Stedenbouw Award. Daarnaast zijn er prijzen voor Jong Talent en Oeuvre.
Het doel is om de betekenis en de kracht van het ontwerp te vieren en voor een breed publiek te promoten. De ARC Awards hebben inmiddels een vaste plaats verworven in het Nederlandse architectuurlandschap. Het winnen van een Award kan voor een ontwerper van belang kan zijn voor een volgende stap of voor het aanpakken van een nieuwe opgave. Bovendien zorgt het voor het verkrijgen van waardevolle aandacht en het winnen van prestige. Het feit dat iedere Award wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury maakt ze tot een bijzonder instrument voor de architectuur.
Het winnen van een ARC19 Award is voor een ontwerper van belang voor een volgende stap of bij het verwerven en aanpakken van een nieuwe opgave. Of voor het verkrijgen van waardevolle aandacht en het winnen van prestige. Het feit dat iedere Award wordt beoordeeld door een onafhankelijke jury, maakt ze tot een bijzonder instrument voor het vakgebied.
De ARC Awards bestaan sinds 2012. In de acht jaar dat ze nu bestaan, zijn ze uitgegroeid tot een integrale prijs die van stoel tot stad projecten bekroont. Naast de Awards voor Architectuur, Interieur, Meubel, Detail en Innovatie, zijn in de loop der jaren Awards toegevoegd voor Jong talent, Oeuvre en Development.
Nieuw dit jaar is de categorie Stedenbouw. De ARC19 Stedenbouw Award wil professioneel stedenbouwkundig werk stimuleren en onder de aandacht brengen. Met de Award willen we stedenbouwkundigen belonen die enkele van de meest urgente kwesties van deze tijd aanpakken. Van bevolkingsgroei en woningnood tot milieuproblemen en klimaatverandering.
De ARC19 Awards worden dit jaar voor de achtste maal uitgereikt. In deze periode is veel veranderd in de architectuur, stedenbouw en interieur. Er worden weer meer projecten geïnitieerd en gerealiseerd. Daarnaast dienen nieuwe thema’s zich aan, waaronder duurzaamheid, gelijkheid en klimaat. De impact van de nieuwe technologieën op het vak is groter geworden. De discussie over architectonische kwaliteit is springlevend en heeft nieuwe impulsen gekregen. Gedurende deze tijd heeft de integrale opzet van de ARC Awards zijn waarde bewezen.
De uitschrijving van de ARC19 Awards vormt het begin van een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Je kunt binnen een of meerdere categorieën een of meerdere projecten inzenden voor de ARC Awards. Dit is tot uiterlijk 30 augustus mogelijk in de volgende categorieën: Architectuur, Stedenbouw, Interieur, Meubel, Detail, Innovatie en Development.