google.com, pub-1373830308765288, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Anders Bekeken

Wie Wordt Het Dom Bontje van 2021? Minister Carola Schouten Is Het Dom Bontje Van 2020

Geschreven op 28-11-2015 - Erik van Erne. Geplaatst in Agenda, Dieren Facebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Update 1 januari 2022: We hebben jaar achter de rug met veel successen voor de dieren in de bontindustrie.

Maar we zijn nog lang niet klaar met ons werk. We gaan een jaar tegemoet vol nieuwe mogelijkheden en kansen!

Het team van Bont voor Dieren wenst iedereen een heel mooi en gelukkig 2022.

Na jarenlange inspanningen sloten de nertsenhouderijen in Nederland in januari 2021 voorgoed hun deuren. De kooien zijn en blijven sindsdien leeg. Vele merken zoals Canada Goose en Moose Knuckles maakten de omslag naar een bontvrijbeleid. Verschillende Nederlandse retailers tekenden onze bontvrijverklaring, waaronder drogisterijketen het Kruidvat.

Maar we zijn nog lang niet klaar met ons werk. Sinds onze oprichting strijden we al tegen de zeehondenjacht in Canada. Daar gaan we mee door tot het voorbij is. In China lijden wasbeerhonden en konijnen nog steeds een vreselijk leven om te worden gedood voor bontkragen, pompons en sleutelhangers. In steeds meer landen is een bontfokverbod aanstaande, zoals in Frankrijk, België, Italië en Estland. Maar nertsen en vossen mogen in een aantal landen in Europa nog steeds worden gehouden, daarom werken we samen met onze zusterorganisaties in de Fur Free Alliance aan een Europees bontfokverbod.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen informeren over de gruwelijkheden in de bontindustrie, is zichtbaarheid op sociale media en op straat belangrijk. In 2021 hadden we daarvoor weer een aantal opvallende acties, verspreid over het land: in Rotterdam een stilteprotest tegen de zeehondenjacht, de tentoonstelling Furrealisme in Amsterdam, Amersfoort en Zwolle, een protestactie bij Skihut in Scheveningen, een modeshow op de Amsterdamse Dam en de Te Bont politie in Utrecht en Volendam.

We zijn een burgerinitiatief gestart voor een bontimportverbod in Nederland. Als bont niet meer te koop is, neemt de vraag af en wordt het fokken van deze mooie dieren steeds minder lucratief. We hebben 40.000 handtekeningen nodig. Andere landen gingen ons al voor. In Israël is in 2021 een bontverkoopverbod ingesteld voor de mode-industrie, net zoals de afgelopen jaren in verschillende staten en steden in de Verenigde Staten.

Al deze mooie, belangrijke en succesvolle campagnes hebben we kunnen doen door de steun van onze achterban. Het team van Bont voor Dieren wenst iedereen een heel mooi en gelukkig 2022. Samen op naar een bontvrije wereld!

Sinds eind 2020 worden er in Nederland geen dieren meer gehouden voor hun vacht. Dit betekent echter niet het einde van bont in Nederland. Bont mag namelijk nog steeds worden geïmporteerd en verkocht. Als we de bontproductie vanwege ethische en maatschappelijke weerstand in eigen land verbieden, is het tegenstrijdig om de import en handel van bont dat in het buitenland op een afschuwelijke manier verkregen is, wel toe te staan.

Daarom starten we samen met Animal Rights een burgerinitiatief waarmee wij het parlement vragen om een wet die de import, inkoop, verkoop, doorvoer van bont en producten waarin bont is verwerkt, verbiedt. Met het burgerinitiatief kunnen wij zorgen dat de omslag naar een volledig bontvrij Nederland op de agenda van de Tweede Kamer komt. Daarvoor vragen wij jouw hulp. Om ons burgerinitiatief aan te kunnen bieden, hebben we 40.000 handtekeningen nodig. Teken daarom nu, samen stoppen we de bontindustrie!

Dit is geen petitie, maar een burgerinitiatief. Daarom hebben wij meer gegevens nodig dan je van ons gewend bent, dit is een wettelijke verplichting. Een burgerinitiatief is alleen geldig wanneer dit wordt ondertekend door personen die de Nederlandse nationaliteit bezitten, 18 jaar of ouder zijn en hun naam, adres en geboortedatum geven. Wij gebruiken de gegevens die je invult uiteraard niet voor onze eigen activiteiten, tenzij je onder het formulier aangeeft dat je op de hoogte gehouden wilt worden.

Animal Rights heeft voor dit burgerinitiatief ruim 10.000 handtekeningen opgehaald. Deze zijn nog niet meegeteld bij het onderstaande aantal van 14750 handtekeningen.

Vanaf januari 2022 heeft Italië een bontfokverbod! Het wetsvoorstel voor een eind aan de bontindustrie is na jarenlang actievoeren eindelijk aangenomen. Er werden jaarlijks bij vijf fokkerijen nog 60.000 nertsen gedood voor hun vacht. Dit is binnenkort voorgoed verleden tijd.

Al in 2011 werd in Italië een wetsvoorstel voor een bontfokverbod ingediend. In 2020 werd vervolgens een tijdelijke opschorting van de nertsenfokkerijen ingesteld in verband met de ontdekking van de eerste corona-uitbraak in Nederland. Deze opschorting loopt nog tot 31 december 2021, maar is nu omgezet in een definitief fokverbod en geldt voor alle diersoorten die worden gehouden voor bont. Het besluit wordt gezien als een belangrijke overwinning voor de dieren, vooral omdat Italië een toonaangevend land is op het gebied van mode. Nu de grootse Italiaanse modemerken als Armani, Versace, Valentino en Gucci, geen bont meer gebruiken, is het duidelijk dat de industrie ten dode opgeschreven is.

Gelukkig wordt de bontfokkerij nu in steeds meer Europese landen verbannen. De overwinning is het resultaat van het onvermoeibare werk van onze Italiaanse collega’s en de tienduizenden mensen die de strijd gesteund hebben. Dit geweldige nieuws brengt ons een stap dichterbij een bontvrij Europa.

20 december 2021: Ieder jaar organiseert Bont voor Dieren haar spraakmakende verkiezing Dom Bontje. Bekende Nederlanders zouden nu toch wel moeten weten dat bont dragen echt not done is! Zij hebben een voorbeeldfunctie en volgers zien ze als rolmodel.Door bont te dragen, stralen deze artiesten uit dat het een modieus en acceptabel product is. Ze dragen direct bij aan het in stand houden van deze vreselijke industrie.

12 januari 2021: Minister Carola Schouten wint de oneervolle titel ‘Dom Bontje 2020’.

Het Nederlandse publiek stemde riant en eensgezind op de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die door Bont voor Dieren symbolisch was genomineerd voor de inmiddels traditionele verkiezing.

Zanger Gordon en presentator Koen Kardashian eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

De minister heeft Bont voor Dieren persoonlijk te woord gestaan over de winst.

De nominatie voor Carola Schouten was symbolisch, omdat zij in tegenstelling tot de andere genomineerden niet werkelijk is gespot met bont. Minister Schouten over de winst: “Ik was er wel verbaasd over, want ik dacht altijd dat het was voor iemand die juist bont draagt. Ik heb gehoord dat jullie vonden dat het sluiten van de fokkerijen sneller moest, maar het is in Nederland zo dat als je een bedrijf beëindigt, dit wel volgens de regels moet. Iedereen mag stemmen wat hij of zij wil. Als jullie vinden dat ik het Domme Bontje ben, dan is dat zo.”

Volgens ons en onze achterban staat de minister symbool voor het alsmaar voortdurende getouwtrek rondom het vreselijke lot van miljoenen nertsen in Nederland in 2020. Direct na de eerste coronabesmettingen in april vorig jaar riepen we op tot directe sluiting van alle 126 nertsenfokkerijen. In twee weken tijd werd de petitie voor vervroegde sluiting bijna 20.000 keer ondertekend. Echter bleef akkoord tot sluiten veel te lang uit, waardoor miljoenen nertsen onnodig extra hebben geleden en het gevaar voor de volksgezondheid toenam.

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “Het is terecht dat het optreden van de minister wordt bekroond met deze titel. Uiteindelijk zorgde het toenemende risico voor de volksgezondheid voor eerdere sluiting van de nertsenfokkerijen, maar het welzijn en het lot van de dieren leek niet belangrijk.”

Winnaar minister Schouten is overigens niet van plan om ooit bont te dragen: “Ik heb daar nog nooit de aandrang toe gehad en ik geloof ook niet dat ik die zal gaan krijgen. Ik geloof ook dat we heel veel andere mooie spullen hebben zonder bont. Prima dat jullie je daar hard voor maken en daar ook aandacht voor vragen”.

RTL Boulevard heeft zojuist de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt. Bont voor Dieren blijft de verkiezing Dom Bontje organiseren, zolang bekende Nederlanders en influencers nog bont dragen. Het is het hele jaar door mogelijk om mensen te nomineren.

Zie ook: Japanese Designer Chie Imai komt met Eco-Bont - Luxe Modemerk Gucci Stopt met Bont - Burberry Stopt Met Gebruik Bont - Bont Terug in Nederlands Straatbeeld: Is Niet Zielig. Beestjes Zijn Geboren om Aan Te Trekken - Wie Wordt Het Dom Bontje van 2021? Minister Carola Schouten Is Het Dom Bontje Van 2020 - Certified Cruel: Wellfur Keurmerk Niet Betrouwbaar En Niet Onafhankelijk - Saint Laurent Stopt Eindelijk Met Bont In Modecollectie

15 december 2020: De inmiddels traditionele verkiezing Dom Bontje is weer gestart! Stichting Bont voor Dieren laat zien welke bekende Nederlanders zich nog steeds inlaten met dierenleed.

De genomineerden voor dit jaar zijn zanger Gordon, presentator Koen Kardashian, tv-persoonlijkheden Montana Meiland en Mary Borsato, rapper Tur-G en niemand minder dan de minister van Landbouw Carola Schouten.

Zelfs na een jaar vol bewustwording over de wrede en onnodige bontindustrie in eigen land, valt het kwartje niet bij iedereen.

Zanger Gordon droeg een jas met een kraag van vossenbont. Deze dieren leven in kleine, smerige kooien. Ze hebben open wonden door zelfverminking, vaak veroorzaakt door stress. Uiteindelijk worden ze gedood door anale elektrocutie. Gordon werd in 2006 al aangesproken op het dragen van bont door dierenvriend Lenie ‘t Hart, maar hij is blijkbaar hardleers. Dat verdient een Dom Bontje nominatie.

Symbolisch dit jaar op de lijst is minister van Landbouw Carola Schouten. Zij staat volgens de stichting symbool voor het leed dat de miljoenen nertsen in Nederland hebben doorstaan door de coronapandemie.

Ook presentator Koen Kardashian ontspringt ditmaal de dans niet. Bont voor Dieren benaderde hem al twee keer eerder vanwege zijn bontjas.

Betrokken volgers wezen de stichting op de bontkragen van tv-persoonlijkheden Montana Meiland en Mary Borsato.

Ook opkomend rapper Tur-G droeg een jas met riante kraag van wasbeerhond. Hoe mooi zou het zijn als een nieuwkomer in die scene zijn achterban juist toont dat bontvrij rappen veel stoerder is. Aan bont kleeft namelijk alleen maar bloed, geen status.

Famke Louise van Dom Bontje naar Bont Girl “Of ik nog bont ga dragen? Ik zal het in ieder geval nooit meer doen”, aldus Famke Louise. Begin dit jaar lanceerde de zangeres in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland de heftige documentaire ‘Bont Girl’. Ze won in 2018 de Dom Bontje verkiezing, maar heeft zich vervolgens verdiept in de waarheid achter bont. Famke Louise: “Ik had destijds totaal geen besef van het leed in de bontindustrie.

Met deze documentaire hoop ik dat andere mensen ook wakker worden en geen bont meer dragen.” Jongeren, influencers en bekende Nederlanders; ze wilden na het zien van de documentaire niks meer met bont te maken hebben. Zo kan het dus ook.

Sandra Schoenmakers, directeur Bont voor Dieren: “De impact die bekende Nederlanders hebben op hun volgers is enorm. BN’ers worden vaak gezien als rolmodel en kunnen het doen en laten van anderen beïnvloeden. Dankzij de inzet van Famke Louise kreeg een miljoenenpubliek voorlichting en werd er bewustwording gecreëerd over de bontindustrie. Ik stel voor dat alle genomineerden voor 2020 haar voorbeeld volgen door deze docu te bekijken. Laat dit toch het laatste jaar zijn dat we deze verkiezing in Nederland moeten organiseren”.

Alle genomineerden zijn voorafgaand aan de definitieve nominatie geïnformeerd over het dierenleed dat schuilgaat achter de bontindustrie. Zij kregen daarbij de mogelijkheid Bont voor Dieren te benaderen en bontvrij te gaan, maar hebben dit niet gedaan.

Het is tot en met 31 december mogelijk om te stemmen via. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

Rapper Lil’ Kleine won de titel Dom Bontje in 2019. Winnaars die hem voorgingen zijn:

2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder-Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf
2014: Natasja Froger
2015: Mart Visser
2016: Nederlandse nertsenfokkers
2017: Wilfred Genee
2018: Famke Louise
2019: Lil’ Kleine

21 januari 2020: Rapper Lil’ Kleine is verkozen tot Dom Bontje van 2019, de jaarlijkse prijs die door de Bont voor Dieren wordt uitgereikt aan bekende Nederlanders die bont dragen.

Al jaren organiseert stichting Bont voor Dieren de gevreesde verkiezing en er werd wederom massaal gestemd door dierenliefhebbers die vinden dat bont echt niet meer kan.

Met een ruime meerderheid van de stemmen versloeg Lil’ Kleine rapper Boef en zanger Gerard Joling. Zij eindigen ver achter hem als tweede en derde.

Lil’ Kleine is al eens eerder genomineerd voor Dom Bontje. Hij had daarom beter kunnen weten, maar bleef ook na zijn nominatie bont dragen.

Ook tijdens de verkiezing verscheen Lil’ Kleine gewoon in het openbaar met zijn jas met een kraag van coyotebont. Dat heeft hem vele extra stemmen opgeleverd.

Dierenliefhebbers vroegen zich af waarom de rapper zich wel inzet voor dolfijnen in gevangenschap op Bali, maar niet opkomt voor de dieren die vreselijk lijden in de bontindustrie.

Lil’ Kleine is immens populair en creëert door het dragen van bont het idee dat het een ‘acceptabel, stoer en modieus’ product is.

Zijn invloed op het doen en laten van de jeugd is zo groot, dat hij door het pronken met bont bijdraagt aan het in stand houden van dit dierenleed.

De Nederlandse Domme Bontjes op een rij:
2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder-Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf
2014: Natasja Froger
2015: Mart Visser
2016: Nederlandse nertsenfokkers
2017: Wilfred Genee
2018: Famke Louise
2019: Lil’ Kleine

Het winnen van Dom Bontje kan ook zijn vruchten afwerpen. Zangeres Famke Louise, de winnares van vorig jaar, heeft donderdag 9 januari 2020 landelijk haar documentaire Bontgirl gelanceerd. Zij is, in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland, naar China afgereisd om daar met eigen ogen te zien hoe de bontindustrie er daar aan toe gaat. Zij heeft ter plekke gezworen nooit meer bont te dragen.

Ook rapper Ali B heeft na contact met Bont voor Dieren besloten openbaar een quote te geven, waarin hij aangeeft geen bont te dragen. Bont voor Dieren hoopt dat naast de jeugd ook vele collega’s in hun voetsporen zullen treden.

Bont voor Dieren blijft de verkiezing Dom Bontje organiseren, zolang bekende Nederlanders en influencers nog bont dragen.

29 november 2019: De gevreesde, jaarlijkse onlineverkiezing Dom Bontje is weer begonnen! Stichting Bont voor Dieren toont met haar oneervolle verkiezing welke bekende Nederlanders nog altijd niet begrijpen dat bont echt niet kan.

De genomineerden voor dit jaar zijn rappers Lil’ Kleine, Donnie en Boef, Gerard Joling en Samantha Steenwijk en voetbalster Jackie Groenen.

Het is de eerste keer dat er zoveel rappers tegelijk genomineerd zijn. Hun teksten gaan vaak over bezittingen als dure auto’s en merkkleding, maar stonden ze maar eens stil bij wat de dieren in de bontindustrie hebben: een leven in erbarmelijke omstandigheden en een afschuwelijke dood, om als accessoire te eindigen om hun nek. Lil’ Kleine, Donnie en Boef zijn dit jaar gespot met coyotebont en vossenbont. Zij hebben met hun teksten en klederdracht veel invloed op het doen en laten van tienduizenden jongeren. Hoe mooi zou het zijn als zij een bontvrije boodschap zouden verspreiden.

Gerard Joling ging weer de mist in met een riante kraag van coyotebont. Hoewel hij niet graag vals zingt, speelt hij wel vals door te proberen zijn achterban te bedotten met de #akefur de omstreden Instafoto. Zangeres Samantha Steenwijk neemt de woorden Bloed, Zweet en Tranen iets te letterlijk en hult zich in een kraag die is gemaakt van maar liefst twee wasbeerhonden. Jackie Groenen zou als Oranjeleeuwin toch moeten weten dat dieren levend veel mooier zijn dan als pompom op een muts.

Alle genomineerden zijn voorafgaand aan de definitieve nominatie uitgebreid geïnformeerd over het dierenleed dat schuilgaat achter de bontindustrie. Zij kregen daarbij de mogelijkheid Bont voor Dieren te benaderen en bontvrij te gaan, maar hebben dit niet gedaan.

Ook rapper Ali B werd door Bont voor Dieren benaderd vanwege het dragen van echt bont in een reclamespot. Hij gaf een mooie reactie:
“De jas die ik droeg in de promo van het programma ‘De Mensentuin’ is uitgekozen door mijn stylist en is niet mijn eigen jas. Het was in opdracht en ik was in de veronderstelling dat het bont nep was. Er hangt geen bont in mijn garderobe en ik wil het ook helemaal niet dragen.”

Directeur Natalie Wanga: “Wij zijn ontzettend blij met de steun van Ali B. Hij is ontzettend populair bij de jeugd en heeft veel invloed op hun interesses. Het feit dat hij openlijk vertelt dat hij helemaal geen bont wil dragen, kan veel jongeren ervoor doen kiezen ook geen bont te dragen. De steun van bekende Nederlanders creëert bewustwording bij de jeugd over het leed dat schuilgaat achter bont. Zij fungeren als rolmodel. Dat een rapper zich uitspreekt tegen bont, mag in dit geval ook doordringen bij een aantal collega’s”.

Het is tot en met 31 december mogelijk om te stemmen Begin januari 2020 maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

De Nederlandse Domme Bontjes op een rij:
2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder-Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf
2014: Natasja Froger
2015: Mart Visser
2016: Nederlandse nertsenfokkers
2017: Wilfred Genee
2018: Famke Louise
2019: ?????

10 januari 2019: Vlogger Famke Louise is de winnaar van de verkiezing tot Dom Bontje 2018. Ruim 25.000 dierenliefhebbers brachten afgelopen maand hun stem uit op de verkiezing die jaarlijks georganiseerd wordt door dierenbeschermings-organisatie Bont voor Dieren.

Met een nipte meerderheid van de stemmen wist ze concurrent Anky van Grunsven achter zich te laten. Famke Louise weigert de prijs die bij de titel hoort in ontvangst te nemen.

Naast Famke Louise blijven ook veel andere vloggers en influencers bont dragen. Onbegrijpelijk in een tijd waarin de grote modehuizen achter elkaar bont afzweren vanwege het dierenleed.

De invloed van vloggers is vooral onder jongeren heel groot, bij wie ze mateloos populair zijn. Famke Louise droeg in een aantal vlogs een bontkraag van coyote.

De winnares heeft in aanloop naar de uitreiking wel nagedacht over het leed dat schuilgaat achter de bontindustrie. Toch is er vanuit het management besloten nu geen publiekelijke uitspraken te doen.

1 december 2018: De spraakmakende online verkiezing Dom Bontje is weer gestart. Stichting Bont voor Dieren legt met deze oneervolle verkiezing ieder jaar Bekende Nederlanders onder de loep die nog niet begrijpen dat bont dragen not done is.

De genomineerden voor dit jaar zijn voetballers Robin van Persie en Georginio Wijnaldum, ruiter Anky van Grunsven, schaatser Ireen Wüst, vlogger Famke Louise en zanger Thomas Berge.

Soufiane Touzani heeft inmiddels betuigt diepe spijt te hebben voor het dragen van bont.

Voor het eerst zijn er zoveel sporters tegelijk genomineerd. Hun mindset is nu alleen ingesteld op het behalen van het beste sportresultaat, maar moet ook gericht zijn op de ultieme winst voor de dieren, namelijk een bontvrije wereld. Zo komt Anky van Grunsven wel op voor de dieren in de Oostvaardersplassen, maar dat doet ze prompt met een schaamkraag van wasbeerhond om haar nek. Ook Ireen Wüst is gespot met een kraag van wasbeerhond, terwijl zij als geen ander weet dat bont niet nodig is om je warm te kleden tegen ijzige kou. Robin van Persie en Georginio Wijnaldum dachten makkelijk te scoren met kragen van coyote. Een dier dat eerst vijf dagen vastzit in een wildklem voor het geschoten wordt, is namelijk geen match.

Het bont dat dit jaar door de genomineerden werd gedragen, bestaat uit coyotebont, wasbeerhondenbont en vossenbont. De Instagrampagina van Thomas Berge staat vol met te bont foto’s en Famke Louise draagt niet alleen bont, maar zingt er ook nog trots over. Alle genomineerden zijn voorafgaand aan de definitieve nominatie uitgebreid geïnformeerd over de dieronvriendelijke herkomst van het bont. Zij kregen daarbij de mogelijkheid Bont voor Dieren te benaderen en bontvrij te gaan, maar hebben dit niet gedaan.

Ook straatvoetballer en vlogger Soufiane Touzani werd door Bont voor Dieren benaderd vanwege het dragen van echt bont. Hij gaf een hartverwarmende reactie: “Ik ben naïef geweest door bont te dragen, want ik wist niet wat het verhaal erachter was en dat het echt bont was. Mijn excuses gaan naar alle dieren die zoveel hebben geleden. Ik ben een grote dierenvriend en vind het daarom oprecht heel erg. Ik zal het niet meer doen”.

Directeur Nicole van Gemert: “Ik ben ontzettend blij dat Soufiane heeft besloten geen bont meer te dragen. Hij is een rolmodel voor ontzettend veel jongeren en heeft daarmee heel veel invloed. Hij draagt bij aan het creëren van bewustwording bij ontzettend veel jongeren die bont nog als statussymbool zien. Het is gepast dat hij met zijn voorbeeldfunctie publiekelijk afstand neemt van bont en dat hij laat zien dat het dragen ervan echt niet meer kan”.

Het is tot en met 31 december mogelijk om te stemmen. Begin januari maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

9 januari 2018: De bekende presentator Wilfred Genee is met een meerderheid van de stemmen verkozen tot Dom Bontje 2017.

Dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren organiseert de jaarlijkse verkiezing die het bontgebruik van bekend Nederland aan de kaak stelt. Ook dit jaar brachten mensen massaal hun stem uit.

Wilfred werd door de directeur van Bont voor Dieren en een filmploeg van Shownieuws verrast met de prijs. Hij nam de prijs erg sportief in ontvangst en erkende dom te zijn geweest omdat hij niet door had gevraagd naar het bont aan de jas. Hij beloofde Bont voor Dieren nooit meer bont te dragen en vroeg zelfs hoe je ambassadeur van de stichting kan worden.

Na een nek aan nek race eindigde populaire social influencer Lizzy van der Ligt op de tweede plaats. Zij was afgelopen jaar regelmatig te zien met slippers van vossenbont. Op de derde plek is prinses Beatrix geëindigd. Beatrix was genomineerd omdat zij veelvuldig vossenbont draagt.

De vierde en vijfde plek zijn respectievelijk voor rapper Ronnie Flex en stylist Bastiaan van Schaik, ook zij droegen beiden een jas met bontkraag. Deze zijn gemaakt van coyotes die gevangen zijn met pijnlijke wildklemmen. De hekkensluiters van de verkiezing zijn dit jaar de dames van De Balkjes. Zij waren vaak met verschillende soorten bont te zien.

Halina Reijn en Bobbi Eden waren in eerste instantie ook genomineerd. Maar zodra zij hoorden over het dierenleed achter bont besloten zij definitief af te zien van het dragen van hun bontkraag.

Ook in 2018 zal de Dom Bontje verkiezing weer gehouden worden. Iedereen kan vanaf nu mogelijke genomineerden opgeven bij Bont voor Dieren.

2 december 2017: Zo, de jaarlijkse verkiezing voor Dom Bontje is weer gestart. Ook dit jaar legt de verkiezing van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren het bontgebruik van bekend Nederland onder de loep.

De genomineerden voor de oneervolle titel zijn prinses Beatrix, presentator Wilfred Genee, rapper Ronnie Flex, influencer Lizzy van der Ligt, stylist Bastiaan van Schaik en realitysterren De Balkjes.

Prinses Beatrix is al drie keer genomineerd en is zelfs al eerder verkozen tot Dom Bontje, maar helaas draagt ze nog steeds mantels afgezet met meters vossenbont. Hiermee is Beatrix een bont-dragende prinses die als koningin haar handtekening nog heeft gezet onder het nertsenfokverbod. Een gemiste kans, want koningin Máxima snapt wel dat bont totaal niet past bij een koninklijke familie.

Ook presentator Wilfred Genee draagt regelmatig vossenbont, maar dan als schaamkraag aan zijn jas. Influencer Lizzy van der Ligt is niet vies van een vachtje, tijdens reisjes naar Ibiza en Bonaire liep ze op slippers van vossenbont.

Het bont dat dit jaar het meeste werd gedragen is coyotebont. Ronnie Flex en Bastiaan van Schaik droegen jassen met een kraag van coyotebont. Bont voor Dieren heeft hen uitgebreid geïnformeerd over de dieronvriendelijke herkomst van coyotebont. Coyotes worden met pijnlijke wildklemmen gevangen waarna ze worden doodgeschoten of geschopt door de jager. Ook de dames van de Balkjes zijn met grote regelmaat te zien met verschillende soorten bont.

Het is tot en met 31 december 2017 mogelijk om te stemmen. Begin januari maakt Bont voor Dieren de ongelukkige winnaar bekend.

Actrice Halina Reijn droeg ook bont en is benaderd door Bont voor Dieren. Dit heeft haar doen besluiten bontvrij te gaan. Zij zegt hierover: “Vlak voor mijn 42e verjaardag is het misschien verstandig de strijdbijl met de spoken uit mijn verleden te begraven en te kiezen voor een beter leven. Voor mens en dier.”

Ook realityster Bobbi Eden was geschrokken van haar domme fout: “Ik had een jas met bontkraag, maar ik heb niet goed nagedacht over waar het bont vandaan komt. Dat is niet slim van me geweest, ik had echt beter op moeten letten, en zal in het vervolg geen bont meer dragen.”

De Nederlandse nertsenfokkers zijn vorig jaar verkozen tot Dom Bontje 2016. Meer dan 20.000 mensen brachten hun stem uit.
2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder-Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf
2014: Natasja Froger
2015: Mart Visser
2016: Nederlandse nertsenfokkers
2017: ?????

Dom Bontje 20155 januari 2016: Couturier Mart Visser heeft de Dom Bontje 2015 verkiezing gewonnen met nipte voorsprong op Prinses Beatrix, die al voor de vierde keer werd genomineerd.

Meer dan 20.000 Nederlanders brachten hun stem uit op één van de genomineerden voor de titel Dom Bontje 2015.

Couturier Mart Visser ontving 24% van de stemmen. Hij was genomineerd voor de oneervolle titel omdat hij vindt dat het gebruik van bont tegenwoordig geen issue meer is. Hij gebruikt dan ook weer volop bont in zijn collecties. In 1996 besloot hij dat hij niet langer bont zou gaan verwerken in zijn kleding; hij vond het gebruik van bont niet langer verantwoord.

Het afgelopen jaar echter, lieten weer honderden nertsen en vossen het leven voor zijn Haute Torture door middel van anale elektrocutie en vergassing. Mart Visser is vóór zijn nominatie op de hoogte gebracht van het dierenleed dat zijn bontgebruik heeft veroorzaakt en dat dit geen verantwoord bont is. Bont voor Dieren heeft geprobeerd hem te overtuigen van het dierenleed in zijn collecties, maar helaas bleef een reactie uit.

Prinses Beatrix kreeg 23% van de stemmen. Ondanks dat haar handtekening onder het vossenfokverbod staat, heeft zij het afgelopen jaar opnieuw vossenbont gedragen. De derde plaats gaat naar Halina Reijn met 21% van de stemmen voor het dragen van een muts van vossenvacht. Winston Gerschtanowitz draagt een jas van coyotebont en won hiermee 12% van de stemmen. Anouk Smulders, die paradeerde op de catwalk van Mart Visser met vossenbont om haar arm, en de kraag van wasbeerhondenbont van Jan Smit sluiten de rij met elk 10% van de stemmen.

Ook tv-presentator Martijn Krabbé was in eerste instantie genomineerd. Martijn Krabbé heeft naar aanleiding van de nominatie besloten zijn bontkraag onmiddellijk af te doen. Zo stelde Martijn Krabbé: “Ik ben tegen bont. De jas met bontkraag heb ik gekocht nadat mijn bagage was gestolen. Ik realiseer mij nu dat dit een verkeerde keuze is geweest. Normaal gesproken draag ik nooit bont en werk ik ook met een bontvrije kledingsponsor.”

In 2016 zal Bont voor Dieren weer een verkiezing voor Dom Bontje houden. Bontspotters kunnen het hele jaar genomineerden aanmelden.

28 november 2015: De verkiezing voor het Domste Bontje van 2015 is weer gestart. De jaarlijkse verkiezing van een bekende Nederlander die bont draagt wordt georganiseerd door dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren.

De genomineerden van 2015 zijn presentator Winston Gerschtanowitz, actrice Halina Reijn, zanger Jan Smit, presentatrice Anouk Smulders, ontwerper Mart Visser en prinses Beatrix.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: ”De jaarlijkse Dom Bontje verkiezing wil aandacht vragen voor het dierenleed achter bont. Wanneer we bekende Nederlanders wijzen op hun bontkraag blijkt soms dat zij er geen idee van hebben dat het bont dat zij dragen echt is. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze door onze informatie besluiten geen bont meer te dragen. Indien ze dat niet doen en het slechte voorbeeld blijven geven, worden ze door ons genomineerd.”

Presentatrice Anouk Smulders, actrice Halina Reijn en prinses Beatrix zijn alle drie genomineerd wegens het dragen van vossenbont. Dat vossen enkel voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd worden, lijkt hen koud te laten. Vooral Prinses Beatrix blijkt ongevoelig voor dierenleed; zij is al voor de vierde keer genomineerd en werd zowel in 2005 als 2009 verkozen tot Dom Bontje van het jaar.

In het tuintje van Jan Smit’s hart is helaas geen plek voor wasbeerhonden; hij draagt de dieren liever als bontkraag in zijn nek. Ontwerper Mart Visser is genomineerd wegens zijn collecties vol vergaste nertsen en geëlektrocuteerde vossen. Winston Gerschtanowitz draagt coyotebont en maakt daarom kans op de jackpot: die van Dom Bontje 2015.

Minister Schippers en Martijn Krabbé besloten naar aanleiding van hun nominatie hun bontkraag onmiddellijk af te doen. Zo stelde Martijn Krabbé: “Ik ben tegen bont. De jas met bontkraag heb ik gekocht nadat mijn bagage was gestolen. Ik realiseer mij nu dat dit een verkeerde keuze is geweest. Normaal gesproken draag ik nooit bont en werk ik ook met een bontvrije kledingsponsor”.

Duizenden mensen brengen ieder jaar via internet hun stem uit op de Domme Bontjes. Daarmee is de verkiezing een succesvol middel gebleken om aandacht te vragen voor het dierenleed achter de bontkraag. U kunt weer stemmen tot 31 december 2015. In januari 2016 wordt de winnaar van deze oneervolle verkiezing bekend gemaakt.

De Domme Bontjes van Nederland:
2004: Prinses Máxima
2005: Koningin Beatrix
2007: Fatima Moreira de Melo
2008: Gerard Joling
2009: Koningin Beatrix
2010: Yolanthe Sneijder-Cabau
2011: Sylvie van der Vaart
2012: Prinses Máxima
2013: Viktor & Rolf[
2014: Natasja Froger
2015: ??

Zie ook: Remia fritesaus en een dom bontje by Gerard Joling ! - Bont voor Dieren: Cool vs Cruel, Wie wordt het Dom Bontje van 2009? - Japanese Designer Chie Imai komt met Eco-Bont - Luxe Modemerk Gucci Stopt met Bont - Burberry Stopt Met Gebruik Bont - Bont Terug in Nederlands Straatbeeld: Is Niet Zielig. Beestjes Zijn Geboren om Aan Te Trekken - Wie Wordt Het Dom Bontje van 2021? Minister Carola Schouten Is Het Dom Bontje Van 2020 - Certified Cruel: Wellfur Keurmerk Niet Betrouwbaar En Niet Onafhankelijk - Saint Laurent Stopt Eindelijk Met Bont In Modecollectie

9 Reacties

  1. elly zegt:

    29 november 2015 om 14:40 | Permalink

    Dieren zijn onschuldig en weerloos, hoe kunnen zoveel mensen zo gevoelloos zijn o.a. Jan Smit, Winston Gerschtanowitz, Beatrix nota bene, om dierenleed te dragen, schande. Laat iedereen stoppen met dragen van dierenleed!!!

  2. Erik van Erne zegt:

    23 januari 2018 om 12:39 | Permalink

    Familie Kluivert in actie als ambassadeurs Bont voor Dieren

    De familie Kluivert gaat samenwerken met Bont voor Dieren in de strijd tegen de bontkragen. Patrick, Rossana, Nino en Shane zetten zich belangeloos in tegen bont en steunen de campagnes van de dierenbeschermingsorganisatie.

    Als ambassadeurs van Bont voor Dieren verloten zij door hen gesigneerde items.

    Het populaire gezin staat erom bekend een groot hart voor dieren te hebben. Ze twijfelden geen moment om verschillende items te signeren. Via de Instagram- en Facebookpagina van Bont voor Dieren zijn binnenkort een tas, t-shirt en zelfs een slabbetje voor de kleinste voetbalfans of dierenvrienden te winnen.

    Rossana Kluivert: “Miljoenen dieren worden jaarlijks gedood om te eindigen als bontkraag. Veel mensen weten niet dat deze dieren een verschrikkelijk leven hebben geleid en enkel voor hun vacht worden gedood.

    Deze verloting is een sympathieke manier om mensen bewust te maken van dit nutteloze dierenleed.”

  3. Erik van Erne zegt:

    1 december 2018 om 17:28 | Permalink

    Alleen Beesten Dragen Bont

    Echt bont is niet meer van deze tijd.
    Help jij mee bont uit het straatbeeld te krijgen? SMS dan nu eenmalig BONTVRIJ naar 4333

  4. Erik van Erne zegt:

    11 januari 2020 om 14:48 | Permalink

    Bont voor Dieren Strijdt Samen Met Famke Louise Tegen Bontindustrie

    Zangeres Famke Louise is, in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland, in het diepste geheim naar China geweest om een zeer confronterende documentaire te maken over de bontindustrie! Bont uit China ligt hier in Nederland in de winkels.

  5. Erik van Erne zegt:

    11 januari 2020 om 14:51 | Permalink

    Famke Louise en Bont voor Dieren Lanceren Heftige Docu Bont Girl

    De lancering van de documentaire ‘Bont Girl’ op donderdag 9 januari 2020 was een overweldigend succes! Voormalig Dom Bontje Famke Louise was, in samenwerking met Bont voor Dieren en Videoland, in het diepste geheim naar China afgereisd om met eigen ogen de afschuwelijke praktijken van de bontindustrie te aanschouwen. Met ons sfeerverslag kijken we terug op een prachtige avond.

    Bont voor Dieren zat samen met Famke Louise en Videoland in een groot complot in aanloop naar de lancering. Er werd twee dagen voor de lancering naar buiten toe gecommuniceerd dat Famke Louise een kledinglijn met bont zou starten. Zeker de shockerende foto van Famke Louise, shoppend naar bont voor haar kledinglijn op een Chinese bontmarkt, zorgde voor een massale stroom van kritiek en woedende fans. Wij reageerden op haar bericht en vroegen onze achterban op om te reageren op haar berichten. Het plaatsen van de foto zorgde ervoor dat de discussie over het wel of niet nog kunnen dragen van bont, gigantisch oplaaide. De avond van de lancering zelf werd Famke Louise met rode verf besmeurd door onze campagneleider Moranni te Winkel. Dit was een idee van Famke Louise en ook deze actie zorgde voor veel landelijke aandacht. Meteen na de ‘aanval’ op Famke Louise, maakte ze bekend aan het publiek dat alles rondom haar kledinglijn en het gebruiken van bont, niet echt was.

    Veel bekende Nederlanders zoals Danny Froger, Bastiaan van Schaik, Kalvijn en tientallen influencers wilden na afloop van de documentaire allemaal met ons ‘Ik ben voor een bontvrij Nederland. Jij toch ook?’ bord op de foto. Ze gaven allemaal aan erg onder de indruk te zijn van de documentaire. Ze wisten niet dat de bontindustrie gepaard gaat met zoveel dierenleed. Het is prachtig om zowel te zien als te horen dat de steun om de bontindustrie te stoppen alleen maar groter wordt. Een geslaagde avond voor ons en vooral voor de dieren!

    Maar daar zijn we nog lang niet! Alleen al in China worden er jaarlijks 50 miljoen wasbeerhonden, vossen en nertsen gedood voor hun vacht. Ook in landen als Finland, Denemarken en Canada is de vreselijke bontindustrie enorm.

  6. Erik van Erne zegt:

    12 januari 2021 om 02:20 | Permalink

    Airforce Schrapt Bont Van Programma

  7. Erik van Erne zegt:

    1 oktober 2021 om 06:52 | Permalink

    Skihut verkoopt leugens! by Bont Voor Dieren

    Skihut bedondert zijn klanten met keiharde leugens! Op undercoverbeelden van Bont voor Dieren en Animal Rights beweren verkopers onder andere dat bont een restproduct is en dat zogenoemd ‘knuffelbont’ afkomstig is van dieren die vrolijk buiten leven. Wij wisten niet wat we hoorden! Bont is niets meer en niets minder dan vreselijk dierenleed!

  8. Erik van Erne zegt:

    2 december 2021 om 16:56 | Permalink

    Modemagazine Elle doet bont in de ban

    Op de pagina’s van Elle is geen echt bont meer te zien. Het modemagazine heeft besloten producten die van dierlijke vachten zijn gemaakt in de ban te doen.

    Elle heeft 45 uitgaven die in verschillende delen van de wereld verschijnen. De ban op bont geldt voor alle edities. Alle tekenden een contract om geen bont meer op te nemen in de advertenties die in de bladen worden gepubliceerd. Hetzelfde geldt voor de websites en sociale media van Elle.

    Adjunct-directeur Valéria Bessolo Llopiz licht de keuze toe: “Het is een mooie kans om bewustzijn over dierenwelzijn te verhogen en de vraag naar duurzame en innovatieve alternatieven voor bont te versterken in een humanere mode-industrie.”

    “Bont raakt uit de mode en is niet meer van deze tijd, vooral voor de jongere generatie die nu de belangrijkste klanten van de mode-industrie vormen”, aldus Bessolo Llopiz. “Deze generatie wil dat mode verantwoordelijk, ethisch en vernieuwend is en dat gebeurt nu ook.”

    In dertien van de bladen is al langer geen bont meer te vinden, twintig edities voeren de maatregel per 1 januari 2022 in en de rest doet dat begin 2023. Eerder al zeiden andere grote modepublicaties, waaronder de Britse Vogue, het Amerikaanse InStyle, Cosmopolitan in het Verenigd Koninkrijk en Vogue in Scandinavië al vaarwel tegen bont in hun uitingen.

  9. Erik van Erne zegt:

    2 januari 2022 om 20:52 | Permalink

    The Sting Companies tekent voor een bontvrije wereld!

    The Sting Companies heeft zich aangesloten bij de internationale Fur Free Retailer. Bekende kledingwinkels als THE STING, Costes en Cotton Club vallen onder het Nederlandse bedrijf, dat in Nederland en België maar liefst 157 filialen heeft.

    De merken zijn dan ook niet uit winkelcentra weg te denken. De populaire winkels worden vooral bezocht door jongeren en jongvolwassen vrouwen. The Sting Companies hanteert al zeker vijf jaar een officieel bontvrij beleid en focust zich op zo duurzaam mogelijk ondernemen. Hun toetreding tot de Bontvrijlijst is het zoveelste statement dat bont onnodig is en versterkt de boodschap dat je ook zonder dit dierenleed enorm succesvol kan zijn onder het jongvolwassen publiek.

    Moranni te Winkel, campagneleider Bont voor Dieren: “De toetreding van The Sting Companies spreekt vanwege hun bontvrij beleid misschien voor zich, maar voor een ander bedrijf kan deze keuze de doorslag geven om voorgoed te stoppen met bont. Er worden jaarlijks namelijk nog altijd miljoenen dieren gefokt en gedood voor hun vacht. Wij bedanken The Sting Companies voor hun bijdrage aan een bontvrije wereld.”

    De internationale Bontvrijlijst groeit iedere dag. Bijna 1600 ondernemingen hebben inmiddels de Bontvrijverklaring getekend. Steeds meer merken zien in dat bont gepaard gaat met immens veel dierenleed. Zij willen niet meer uitstralen dat bont een modieus en acceptabel product is en ze luisteren naar de wens van de consument om bontvrij en duurzamer te ondernemen. Helaas worden er ook nog altijd merken toegevoegd aan onze Te Bontlijst.

Plaats zelf een reactie:

(U heeft ruimte voor 400 tekens)

Categorieën

  • Afval (4)
  • Agenda (3.460)
  • Biologisch (121)
  • Blog Action Day (57)
  • Bouwen-Klussen (946)
  • Communicatie (382)
  • Cradle to Cradle - Circulair (1)
  • Design (245)
  • Dieren (182)
  • Donald Trump (3)
  • Duurzaam (10)
  • Educatie (353)
  • EEN-Armoede (252)
  • Energie en Besparing (3.809)
  • Europa (29)
  • Evenementen (211)
  • Geluid (27)
  • Gezondheid (324)
  • Goed Doel (122)
  • Green Deal (43)
  • Greenwashing (123)
  • Hergebruik-Kringloop (1)
  • Iets anders (457)
  • Int. Samenwerking (195)
  • Investeren (151)
  • Joe Biden - Barack Obama (119)
  • Kerst (125)
  • Klimaat (1.751)
  • Licht (403)
  • Lucht (35)
  • Mensenrechten (176)
  • Milieu (1)
  • MVO (2)
  • Natuur (823)
  • Nederland (46)
  • Olympische Spelen (68)
  • Oranje (158)
  • Oud & Nieuw (133)
  • Pasen (2)
  • Sinterklaas (16)
  • Sport (247)
  • Vakantie (73)
  • Valentijn (38)
  • Verkiezingen (52)
  • Vervoer en OV (1.844)
  • Vrijwilligerswerk (16)
  • Water (317)
  • Welzijnswerk (30)
  • Recente berichten

  • Tips Om Een Woning Duurzamer Te Maken: Verlaag Je Energiekosten
  • Conferentie Energieopslag: Ontwikkelingen En Uitdagingen by Klimaatweb
  • Het Merwede NaZomer Festival In De Merwedekanaalzone In Utrecht
  • Drystack Wint ING Circulair Ondernemenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Windpark Met Zes Windmolens Langs De E34 by ENGIE, Storm En Wind4Flanders
  • Netwerkweek Zwerfafval 2022: Samen Op Weg Naar Minder Zwerfafval by RWS
  • Energiedamwand Nederland Wint Greenchoice Energieprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Tiny Forest Amsterdam Ontvangt VHG Groenprijs 2022 Op Duurzame Dinsdag 2022
  • Essent Voorziet 4.000 Woningen In Merwedekanaalzone Utrecht Van Duurzame Energie
  • Rechtvaardig Mobiliteitsbeleid by KiM
  • Energieketens Voor CO2-Neutrale Mobiliteit In Kaart Gebracht by KiM En TNO
  • Behoud Van Energie En Een Duurzame En Natuurlijke Omgeving In Nederland
  • Op Zoek Naar Een Duurzame Vloer? Kies Voor Een Kurkvloer, Houten Vloer Of Bamboe Vloer
  • Bescherm Je Houten Tafel Duurzaam Tegen Vlekken En Krassen Met Osmo Topoil
  • Nationale Conferentie Circulaire Bouweconomie
  • Zonnedak Met 911 Zonnepanelen Op Zeefgebouw Groningen In Gebruik Genomen
  • Museum of the Future: The Most Beautiful Building On Earth In Dubai
  • Simon Loos Rijdt 1,5 miljoen Km Volledig Elektrisch Met Twintig Elektrische Trucks
  • Vernieuwend Concept Om Rubberafval Te Verwerken Tot Nieuwe Producten by New Born Rubber
  • Casino777 Online Spellen: De Ultieme Online Casino Ervaring Van Nederland by Casino777
  • Links

    Milieunet op..