Circular@WUR Conferentie: Leven Binnen Planetaire Grenzen by WUR
Geschreven op 1-2-2022 - Erik van Erne. Geplaatst in AgendaEen transitie naar een circulaire biobased en klimaat slimme samenleving is het antwoord op veel van de maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan.
Circulaire systemen zorgen voor sluitende kringlopen in het groene en het blauwe domein, op het gebied van water, nutriënten en koolstof. Daardoor wordt het verlies van hulpbronnen en de effecten van klimaatverandering tot een minimum beperkt.
Zodat er een samenleving ontstaat die binnen de planetaire grenzen kan leven.
Wageningen University & Research (WUR) vindt het een eer om de Circular@WUR conferentie te organiseren. Door de verdergaande maatregelen rond corona is het congres dat oorspronkelijk zou plaatsvinden op 6-8 december 2021 geannuleerd. De conferentie zal nu plaatsvinden op 11-13 april 2022.
Op vrijdag 18 maart staat het Circular@WUR Jongeren Event op het programma. Ben jij die jongere die zich betrokken voelt bij een circulaire samenleving? Denk met ons mee over circulaire mogelijkheden tijdens een dag vol inspirerende lezingen, trainingen en de mogelijkheid om jouw geniale idee te pitchen aan de pioniers van de circulaire samenleving. Je kunt je zowel alleen als ook als groep (maximaal 6 personen) aanmelden.
Een transitie naar een circulaire biobased en klimaat slimme samenleving is het antwoord op veel van de maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag voor staan. Circulaire systemen zorgen voor sluitende kringlopen in het groene en het blauwe domein, op het gebied van water, nutriënten en koolstof. Daardoor wordt het verlies van hulpbronnen en de effecten van klimaatverandering tot een minimum beperkt. Zodat er een samenleving ontstaat die binnen de planetaire grenzen kan leven.
Samenleven binnen de planetaire grenzen, met andere woorden binnen de limieten van de wereld. Hoe ziet dat eruit? Op dit moment gebruiken we zo veel water, voedsel, en energie dat we alleen al in Nederland 3,1 aarde per jaar gebruiken.
Dit betekent dat we ieder jaar kleine beetjes van de planeet afsnoepen. Door te veel te eten en te verspillen. Voedsel maar ook doordat producten geen tweede leven krijgen en we ook niet efficiënt omgaan met grondstoffen. Het uitputten van de aarde betekent door oorzaken zoals ontbossing, verlies van biodiversiteit, verslechtering van de bodemkwaliteit, opwarming van de aarde en vervuiling van het water.